Huss, elillant a januári bizakodás

pincér, felszolgáló, kávét és süteményt szervíroz egy felszolgáló a franciaországi Nantes város La Cigale éttermében
Vágólapra másolva!
Visszafogták következő éves pénzügyi várakozásaikat a hazai kkv vezetők. Árbevételben nem több, mint 5,6, profitban 3,6 százalékos növekedésre számítanak. Ezzel nyoma veszett az év elején tapasztalt kiugróan optimista hangulatnak. Kivétel ez alól az ipari szektor.
Vágólapra másolva!

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adatai alapján a hazai kkv-k meglehetősen visszafogottan látják pénzügyeiket. Az év elején 7,1 százalék bevétel-növekedésben bíztak, ez 5,6 százalékra esett vissza. Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője jelentősnek tartja az 1,5 százalékpontos csökkenést, bár ez az eredmény még mindig az utóbbi évek egyik legmagasabb növekedése. „Feltehetően az történt, hogy az év eleji kiugróan optimista hangulat mérséklődött, és a várakozások visszakorrigáltak egy reálisabb szintre, valamint a hónapok óta tartó minimális infláció is beépülhetett a cégek várakozásába” – mondta.

Realizmus

A visszaesés hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok, és akik eddig maga6 százalék feletti eredményt vártak, most már ennél szerényebb bővülésre számítanak: 49 százalékról 57 százalékra nőtt a 6 százalék alatti árbevétel-növekedést feltételezők aránya, 6 százalék feletti növekedést pedig 100 cégből nem 37, csak 32 valószínűsít. Jó hír azonban, hogy eközben a csökkenő bevétellel tervezők aránya csaknem megfeleződött (6 százalék).

K&H, ipar Forrás: K&H

Vezet az ipar

A mikro-, kis- és középvállalkozások általában igen eltérő mértékű bevétel-növekedést várnak, most azonban egységes képet mutat a szektor: a kisvállalkozások átlag feletti, a mikro- és középvállalkozások átlag alatti bővüléssel számolnak. A különböző ágazatok közül az ipari cégek pénzügyi várakozásai a legkedvezőbbek a 7,9 százalékos várakozással. Ezzel szemben a többi iparág átlag alatti bővülést vár.

Nem ez a szolgáltatások legjobb pillanata Forrás: AFP/Franck Perry

A profitkilátásokat tekintve a vállalkozások 84 százaléka növekedést feltételez a következő egy évben, ugyanakkor annak mértéke 4,8 százalékról 3,6 százalékra mérséklődött. „Jelenleg minden árbevétel-kategóriában és iparágban szerényebb eredményre számítanak az év elejéhez képest. A csökkenés ellenére ez esetben is a 100-300 millió forint éves árbevételű vállalkozások, az ágazatok közül pedig az ipari cégek várnak átlag feletti, 3,8 százalékos, illetve 4,6 százalékos eredmény-növekedést” – mondta el a szakember.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!