A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Egyelőre nem lesz Japán Európából

ECB EKB Frankfurt Európai Központi Bank euró jegybank
Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban
Vágólapra másolva!
Miközben az eurózóna továbbra is súlyos gazdasági nehézségekkel küzd, és egyre nagyobb kérdés, hogy meddig tudják még tartani a frontot a jegybankok, beindult a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy az Európai Központi Bank talán Japán útjára léphetne. Mindazonáltal a jelenlegi helyzetben technikailag is nehézkes volna, ráadásul szükségtelen is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban a jegybankok kissé felkavarták a befektetőket. Miután az Európai Központi Bank (EKB) ebben a hónapban elhalasztotta eszközvásárlási programjának kiterjesztését, a japán jegybank pedig egy szokatlan lépéssel igyekezett meggyőzni a piacokat, hogy kitart az élénkítés mellett, felmerült a kérdés, vajon az EKB követheti-e a Bank of Japant?

A felvetés alapja az, hogy miközben a japán központi bank élen jár a nem konvencionális monetáris eszközök bevetésében, az elmúlt két évben egyre több spekuláció látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy Európa ugyanazzal a problémával néz szembe, mint Japán – derül ki a Pioneer Investments blogbejegyzéséből. A hasonlóságok között megtalálhatjuk az alacsony növekedést, az inflációs nyomás hiányát, a jegybank által megvásárolható eszközök szűkösségét, valamint a negatív betéti ráta negatív hatását a bankrendszerre.

Ezt nevezi a Pioneer szakértője, Tanguy Le Saout, Európa „japanizálódásának".

A hasonlóságok egyébként a fentiekben ki is merülnek

Egyrészt az EKB számára igen komoly logisztikai nehézséget okoz, hogy a japán jegybankhoz hasonlóan egy kötvényhozam célt állapítson meg, tekintve hogy számos különböző hozamgörbe mozog az eurózónában. De még ha a jegybanknál meg is tudnának állapodni egy egységes hozamcélban, a hozamok közti eltérések folyamatos mozgása akkor is fejfájást okozna.

Van még mozgástere az Európai Központi Banknak Forrás: AFP/Daniel Roland

Másrészt az eurójegybank már tett olyan lépést, melynek célja, hogy ellensúlyozza a negatív kamatok káros hatásait a banki profitokra nézve. A TLTRO programján keresztül ugyanis hosszú távú finanszírozást kínált negatív kamatszinteken.

Harmadrészt a megvásárolható eszközök szűkösségének problémája ma nem jelent olyan súlyos gondot az EKB-nak. Ez csupán egy esetleges kiterjesztés után merülhet fel súlyosabb nehézségként, de még ez is viszonylag könnyen

orvosolható lenne az eszközvásárlási program szabályainak megváltoztatásával.

Ezzel együtt ha az EKB a japán jegybankhoz hasonló célt tűzne ki, azzal komoly jogi vitákat is magára rántana, mert vannak akik úgy vélik, hogy az eurójegybank túllépi a jogilag szabályozott mozgásterét.

Végül pedig a Pioneer elemzői arra számítanak, hogy

az eurózóna inflációja lassan, de talpra áll a következő két évben,

noha valószínűleg nem fogja elérni a jegybank 2 százalékhoz közeli, de az alatti hivatalos célját. Következésképpen úgy látják, egyelőre túl korai lenne, ha az EKB a Bank of Japanhoz hasonló lépéseket vetne be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!