Újra vihar söpört végig Kínában

Kína tőzsde pánik
Vágólapra másolva!
Ismét szakadtak hétfőn a kínai indexek, miután továbbra is élnek az aggodalmak a kínai gazdaság jövőbeni teljesítményével kapcsolatban. A világ második legnagyobb gazdaságának részvénypiaci esése egész Ázsiára kihatott. A helyzetet a kínai jegybank által megállapított erősebb jüan-középárfolyam sem tudta megmenteni.
Vágólapra másolva!

Az egész ázsiai régióra kiterjedt, hogy hétfőn ismét végigszántotta a medve a kínai részvénypiacot. A Shanghai Composite Index 5,3 százalékkal, míg a kisebb Shenzhen Composite Index 6,6 százalékkal gyengült. A hongkongi Hang Seng mindeközben több mint 2,7 százalékkal 20 ezer pont alá zsugorodott, amire 2013 júniusa óta nem volt példa. Az ausztrál S&P/ASX 200 1,17, a dél-koreai Kospi pedig 1,19 százalékkal esett a hét első napján – írja a CNBC.

A kínai gazdaság lassulása mellett sokan attól is tartanak, hogy a kínai vezetés nem lesz képes megfelelően irányítani a jüan leértékelését. Ezen aggodalmak nem múltak el hétfőn, jóllehet a kínai jegybank (PBOC) hétfőn

a péntekinél erősebb szinten állapította meg

a jüan középárfolyamát a dollárral szemben. A PBOC hétfőn 6,5626-os szinten határozta meg az értéket a pénteki 6,5636 után.

Nem múlnak az aggodalmak. Forrás: On Man Kevin Lee/Getty Images

Káosz és bizonytalanság

Mindeközben a Goldman Sachs éppen hétfőn tett közzé egy anyagot, melyben azt vetítik előre, hogy a jüan

az év végére elérheti a 7-es szintet is a dollárral szemben.

Mindez pedig annak tudható be – mondják –, hogy Kínának kényelmes lenne a jüan mérsékelt (a CFETS devizakosárhoz képest 2,5 százalékos) leértékelődése, miközben a dollár valószínűleg folytatja az erősödését 2016-ban más fizetőeszközökkel szemben.

Múlt héten a Shanghai Composite a teljes 2015-ös nyereségét elvesztette, ahogy mindössze öt nap alatt 9,97 százalékot süllyedt. Ennek következtében hétfőn és csütörtökön is leállították a kereskedést egy olyan intézkedés miatt, melyet csupán a hét kezdetén vezettek be. Ennek értelmében a CSI 300 index 7 százalékos elmozdulásakor automatikusan leállították a kereskedést a nap további részében. Noha a hét végére Kína fel is függesztette ezt a technikát,

nem múlt el a befektetői félelem

azzal kapcsolatban, hogy a vezetés képes lesz-e kezelni a további piaci felfordulásokat.

Kínának kényelmes lenne a jüan mérsékelt leértékelődése Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Az olaj is szakad

Ezzel együtt

az olaj is folytatta a zuhanását

a hét első kereskedési napján, elsősorban azért, mert kitart a pánik a kínai gazdaság lassulásával összefüggő keresletcsökkenés miatt. A Brent olaj 3 százalék fölötti csökkenéssel elérte a hordónkénti 32,53 dolláros árfolyamot, míg az amerikai WTI 2,5 százalékot meghaladó zsugorodással a 32,32 dollárosat.

A befektetők pedig folyamatosan rácsodálkozhatnak, vajon milyen mélyre süllyed még a fekete arany árfolyama, miközben a Goldman Sachs előrejelzése szerint akár a 20 dolláros ár sem kizárt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről