Globális szakadás mellett a sztárokért izgul a piac

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Miközben a politikai kockázatok miatt idén jelentősen beszakadt a vállalati összeolvadások és felvásárlások globális piaca, a Wall Street teljesen felpörgött egy lehetséges üzlet hírére. Felmerült ugyanis, hogy a Disney esetleg érdekelt lehet a Netflix megvételében.
Vágólapra másolva!

Az év első kilenc hónapjában az összeolvadások és felvásárlások (M&A) globális volumene 22 százalékkal, 2,55 ezer milliárd dollárra csökkent éves alapon. Tavaly ilyenkor ez a szám 3,27 ezer milliárd dollár volt – idézi a CNBC a Dealogic jelentését. Ezzel pedig véget ért egy három éve tartó éves alapú emelkedési szakasz.

A júniusi brexitszavazás, az amerikai elnökválasztás körüli bizonytalanságok, valamint a pangó tőkeemelések ugyanis globálisan eltántorítják a cégeket a felvásárlásoktól – írja a jelentés. Ennek köszönhetően

a határokon átívelő üzletek világszerte 899,5 milliárd dolláros volument értek el,

ami éves szinten 9 százalékos csökkenést jelent.

Az idei legnagyobbnak a Bayer és a Monsanto közti 66,3 milliárd dolláros üzlet számított májusban, melyet a ChemChina és s Sygenta 43 milliárdos felvásárlási megállapodása követett. Világszerte a technológiai szektor volt a legaktívabb összesen 475,4 milliárd dolláros volumennel, miközben a tavalyi év üdvöskéjének számító egészségügy éves összevetésben 48 százalékot szakadt, és mindössze 255,4 milliárd dolláros volument ért el.

Csak egy régió tartotta a frontot

Régiókra lebontva az adatokat, az látszik, hogy az USA-ban a hazai M&A volumen

38 százalékkal 771,3 milliárd dollárra zsugorodott,

köszönhetően az igazán nagy üzletek hiányának. Idén eddig az Abbott Laboratories és a St Jude Medical közti üzlet volt a legnagyobb 30,6 milliárd dollárral. Összevetésképpen, 2015 első kilenc hónapjában már nyolc olyan megállapodás volt, amely meghaladta a 30 milliárd dollárt.

Ázsiában rákapcsoltak a vállalatok Forrás: 123rf.com

Európában minden nagyobb gazdaság csökkenést tapasztalt az M&A piacon. A gyenge első félév és a brexitszavazás után Nagy-Britanniában a volumen elérte a 62,1 milliárd dollárt a harmadik negyedévben, köszönhetően elsősorban a SoftBank és az ARM Holdings júliusi, 31,6 milliárd dolláros üzletének.

Az ázsiai csendes-óceáni térség ezzel szemben igen komoly aktivistást mutatott az elmúlt hónapokban a külföldi M&A területén. Az európai célpontok felvásárlásának összege például rekord szintet, 145,9 milliárd dollárt ütött meg.

Külön érdekesség, hogy

a japán és a kínai cégek egyaránt rekordokat értek el az amerikai vállalatok felvásárlásában.

A kínai társaságok ráadásul összegben (35,7 milliárd dollár) és aktivitásban (124 üzlet) is csúcsra futottak. Japánban az amerikai cégekkel kötött 132 megállapodás szintén rekordnak számított.

Izgalmas hírek

Jóllehet a globális számok kiábrándítók, a Wall Streeten mégis komoly izgalom futott végig a napokban, amikor szárnyra kaptak a hírek, hogy

a Disney érdeklődhet a Netflix iránt.

A pénteken indult híresztelés miatt hétfőn a Netflix részvényárfolyama több mint 4,1 százalékot erősödött, noha egyik fél sem kommentálta a szóbeszédet. Ráadásul az online streaming szolgáltató papírjával való kereskedés volumene elérte a 15,3 millió részvényt, ami a duplája a napi átlagnak.

A Disney körül egyébként már a múlt héten is felröppentek összeolvadási pletykák. Akkor még az volt a spekuláció tárgya, hogy az óriásvállalat esetleg ajánlatot tehet a Twitter felvásárlására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről