Parádés évet zárhat a kötvénypiac

befektetés hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Noha az október elég gyengén sikerült a globális kötvénypiac számára, a jelenlegi trend alapján mégis igen szép évet zárhat a szektor. Úgy tűnik, az egész éves teljesítmény 2009 óta nem látott magasságot üthet meg.
Vágólapra másolva!

Igencsak szép éve lehet a globális kötvénypiacnak, ahogy a Bloomberg Barclays Global Aggregate Index idén eddig 6,8 százalékos hozamot generált. A jelenlegi trend alapján ezzel 2016 a legjobb év lehet a szektorban 2009 óta – írja a Bloomberg. Még annak ellenére is, hogy a mutató októberben 2,8 százalékot süllyedt, ami a legnagyobb veszteség volt 2014 szeptemberét követően.

Noha az eszközkezelők számára az októberi gyengülés nagy csapás volt,

úgy tűnik, a fundamentumok változatlanok

– mondja az Asset Management One tokiói kötvénybefektetője. Éppen ezért a cégnél további emelkedésre számítanak, miközben különösen ragaszkodnak az amerikai és az ausztrál hosszú lejáratú adósságokhoz.

Emellett mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatemelést fontolgatja és más jegybankok is kezdenek eljutni az extra laza monetáris politikák határához, a gyenge inflációs környezet kötvényvásárlásra ösztönzi a befektetőket.

Inflációs tényezők

Mindeközben a 10 éves amerikai állampapír hozama és az azonos lejáratú, úgynevezett Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) közti különbség hétfőn 1,76 százalékpontig emelkedett. A TIPS lényegében azt mutatja, hogy a befektetők milyen inflációra számítanak az értékpapír lejáratáig. Noha ez a szám egy éve nem látott magasságnak számít, még alatta van az elmúlt évtized 2,02 százalékpontos átlagának.

Szép évet zárhat a kötvénypiac Forrás: dreamstime

A Fed által figyelt inflációs mutató egyébként 1,2 százalékos emelkedést jelzett szeptemberben éves alapon, ami egyelőre messze van a kitűzött 2 százalékos céltól.

Ezzel párhuzamosan a japán jegybank nem változtatott kedden a monetáris politikáján, viszont a következő fiskális évre nézve 1,7 százalékról 1,5 százalékra

csökkentette az inflációs előrejelzését.

A Bank of Japan hivatalos célja szintén 2 százalékos.

Hozamok és növekedés

Miközben pedig az Egyesült Államok gazdasága az idei harmadik negyedévben éves alapon 2,9 százalékkal bővült, ami két éve a legjobb teljesítmény, a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok arra számítanak, hogy a 10 éves amerikai papír hozama 1,73 százalékig fog esni az év végéig.

Ezt követően viszont 2,11 százalékig emelkedhet a következő évben.

Jóllehet a hozamok talán emelkedni fognak, de nem lesz könnyű átlépniük a 2 százalékos szintet – mondja a Mirae Asset Securities befektetője. Meglátása szerint a tempó gyenge lesz, ahogy a világgazdaság talpra állása elég lassú.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!