A kedvezményes áfakulcs alkalmazását régóta szorgalmazta a szakmai szervezet, mondta a távirati irodának Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnök-igazgatója. Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa,
nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás,
csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.
A baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet,
közölte a BTT elnök-igazgatója.
A szakmai szervezet forgalmazási adataiból kalkulálva
a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra,
ebből csirkehúsra 16 793 forintot, mondta.
Csorbai Attila szerint amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek jövőre is, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal csökken, egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg.
Ma Magyarországon egy ember
évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el,
ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket – például a felvágottakat – is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben.
A szakember szerint így jövőre a mostani darabonként 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja, illetve 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett 260 darabot vehetnek a vásárlók.