Domokos: A kis cégek vesztesei lehetnek a béremelésnek

Domokos László
"Versenyképesség és növekedés" című könyv bemutatója, MNB 2016.02.22
Vágólapra másolva!
Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint lenne lehetőség a járulékok és a jövedelemadó egyidejű csökkentésére. A kis cégek vesztesei lehetnek a béremelésnek. A mostani kedvező folyamatok fenttartásához az állami szektorban két-háromszor nagyobb termelékenység kellene, a magánszektor teljesítményét tíz éven belül meg kellene duplázni.
Vágólapra másolva!

A járulékok és a személyi jövedelemadó akár egyidejű csökkentésére is lát lehetőséget az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, aki a Magyar Idők pénteki számában úgy ítélte meg: a gazdaság fellendülése adóügyi eszközökkel így segíthető.

Domokos László hozzátette:

a forgalmi adó csökkentése nem hozná magával az árak mérséklését, csupán a kereskedők zsebében hagyna többet.

2016 az aratás éve

Az ÁSZ elnöke a következő években életbe lépő béremelésekről szólva 2016-ot az aratás évének nevezte, amelyet a vetésnek kell követnie: a versenyszférának öt-tíz éven belül meg kellene dupláznia teljesítményét, míg

az állam cégeinél két-háromszor nagyobb termelékenységre lenne szükség ahhoz, hogy a mostani folyamat fenntartható legyen.

Elismerte, hogy a fizetésemeléseknek a hazai kis cégek a vesztesei lehetnek, az náluk csődhöz és elbocsátásokhoz vezethet.

Egyszerre van munkaerőhiány és munkanélküliség

Beszámolt ugyanakkor arról is, hogy bár a munkaerőpiacon kereslet alakult ki, egyes észak- és kelet-, valamint dél-magyarországi megyékben kevés a munkalehetőség, amin szerinte az állam maga is változtathatna azzal, ha például a közcégek háttérintézményeit ide költöztetné - olvasható a Magyar Időkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről