Motorja van az építőiparnak, csak a benzin hiányzik belőle

dolgozik építőipari munkás Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI SZEMÉLY talicska úthiba
Budapest, 2013. január 24. A BKK Közút Zrt. úthibák javításán dolgozó munkatársa aszfaltot önt egy kátyúba Budapesten, a XI. kerületi Duránci és a Hunyadi Mátyás út sarkán 2013. január 24-én. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint naponta 500-700 új kátyú keletkezik Budapest útjain a csapadékos, téli időben. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés volumene februárban 19,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés csökkenését - csakúgy, mint az előző hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák múlt év végi befejeződése, részben a magas bázis okozta.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adat szerint az előző hónaphoz hasonlítva 1,1 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb mértékben az

út- és vasútépítő, valamint a közműépítéssel foglalkozó vállalkozások termelése maradt el

az előző év azonos időszakától. Az első két hónapban az építőipari termelés volumene a19,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Az épületépítéseknél bővülés jöhet

Februárban 19,2 százalékos csökkenés következett be az építőiparban, a januári több mint 20 százalékos visszaesés után. Bár a csökkenés jelentős,

az építőiparban: az épületek építésére vonatkozó szerződésállomány jelentős, több mint 40 százalékos többletet mutatott februárban – írja elemzésében az Ingatlan.com.

Újabb 20 százalékos visszaesés az építőiparban Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lakásépítéseket magában foglaló épületépítés alágazatban 8,6 százalékos, az egyéb építményeknél pedig 35,4 százalékos volt a csökkenés. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: Az összesített adatok azt mutatják, hogy a szektorban átrendeződés figyelhető meg: az épületépítés alágazaton belül a szerződésállomány és az új szerződések volumene jelentősen növekedett, míg az egyéb építményeket magában foglaló alágazat teljesítménye folyamatosan és jelentősen csökken.

Az Ingatlan.com szakértője szerint a következő időszakban

a lakásépítések válhatnak az építőipar motorjává,

a lakásépítések növekedéséhez pedig az új lakások iránti fokozódó kereslet, ezzel összefüggésben a kormányzati lakásépítési program kibővítése és az új lakásokra vonatkozó áfakulcs csökkentése is hozzájárulhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről