Kevesebb volt tavaly a beruházás

építkezés ház lakás otthon házépítés ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK, tetőfedés, tető
építkezés ház lakás otthon házépítés Budapest, 2017.01.05.
Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások tavaly 20 százalékkal csökkentek az előző évitől. A tavalyi negyedik negyedévben 24,1 százalékkal csökkentek a beruházások az egy évvel ezelőtti szintől - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tavaly jelentősen, 20 százalékkal visszaestek a magyarországi beruházások, jelentette a Központi Statisztikai HIvatal. A költségvetési szervek beruházásai szűkültek nagyobb mértékben, itt 71 százalékos volt a visszaesés, a vállalkozásoknál azonban fellendülés volt tapasztalható.
A csökkenés hátterében a áll, hogy míg 2015-ben az előző uniós költségvetési periódus beruházásainak záró munkálatai kiemelkedő eredményt hoztak, eközben

a 2014-2020-as ciklushoz tartozó, jelentős összértékű beruházások többsége még nem kezdődött el.

Az építkeések is jelentősen visszaestek tavaly, de idén fellendülés várható. Fotó: Kiss József - Origo

A Takarékbank elemzői is azt emelik ki, hogy az EU költségvetési ciklusváltása áll annak a hátterében, hogy a tavalyi év egészében ennyire drasztikusan csökkentek a beruházások. A legnagyobb mértékben, mintegy 87 százalékkal zuhantak a beruházások a kizárólag EU-források által érintett vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás területén, míg 86 százalékkal csökkentek az egészségügyi, 58 százalékkal az oktatási, 56 százalékkal a közigazgatási beruházások.

A Takarékbank elemzései szerint

idén igen meredeken, bő kétszámjegyű mértékben nőhetnek a beruházások a lakáspiaci és ingatlanfejlesztési (döntően irodaépítési) növekedés, jelentősebb autóipari beruházások (Mercedes, Audi, Samsung),

az EU-források felhasználásának felfutása, és igen jelentős további állami beruházások hatására.

A beruházásokat a társasági adó csökkentése, valamint a bérköltségek növekedése és a szakemberhiány is támogathatják, mivel az utóbbiak a vállalati termelékenység növelését kényszeríthetik ki.

A feldolgozóiparban az egész évben 7 százalékkal nőttek a beruházások. Jelentősen emelkedett a tárgyi eszközökbe befektetett összeg a gumi és a műanyag, az élelmiszerek és italok gyártásában, de a fafeldolgozás és a gyógyszergyártás területén is. A kereskedelem, gépjárműjavításban 10 százalékkal bővültek a beruházások az előző évihez képest.

Csökkentek a beruházások a humán egészségügyi és szociális ellátásban ( éves szinten 74.9 százalékkal), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban (45,9 százalékkal), valamint az oktatásban (74,9 százalékkal).

A városi tömegközlekedéssel és a vasúti szállítással kapcsolatos szűkösebb fejlesztési források miatt iaz egész évben 42,1 százalékkal esett vissza a beruházások összege a szállítás, raktározás terén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!