60 százalékkal több hitelhez jutottak a vállalkozások

Bank
Budapest, 2012. március 19. Banki munkatárs segít egy ügyfélnek a XIII. kerületi Petneházy utcában lévő OTP Ingatlanpont ügyfélszolgálatán. Az iroda kínálatában egyaránt szerepelnek az OTP Csoport tulajdonában lévő használt és új építésű, valamint korábbi hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok, továbbá külső piaci megbízások is bővítik portfolióját. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Valószínűleg az új uniós pályázatok beindulásának is köszönhető, hogy januárban 60 százalékkal több hitelt vettek fel a vállalkozások, mint egy évvel korábban, miközben a forint betétszerződéseik összegét csökkentették. A hitelek kamatlába alig változott: decemberhez képest minimálisan nőtt, az egy évvel ezelőttihez képest  pedigcsökkent, derül ki a jegybank mai közelményéből.
Vágólapra másolva!

Nagyságrendekkel több új hitelszerződést kötöttek januárban a vállalatok, mint egy évvel korábban, olvasható ki a Magyar Nemzeti Bank ma kiadott közleményéből. A forintban és euróban felvett hitelek 60 százalékkal megugrottak januárban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Leginkább az egymillió euró feletti értékre kötött hitelszerződések esetében markáns az emelkedés: míg tavaly januárban 55,6 milliárd forint értékben vettek fel hitelt, addig idén januárban ez az összeg 124,7 milliárd forintott tett ki.

Az egy millió forint érték alatti hiteleknél is kétharmaddal több összegben kötöttek új szerződéseket, ami leginkább az új uniós fejlesztések elindulásával magyarázható.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A hitelek kamatlába decemberhez képest enyhe emelkedést, az egy évvel ezelőtti helyzethez képest viszont csökkenést mutatnak.

Az egy millió euró érték alatti forint-szerződések esetében az átlagos kamatláb 3,61,

az euróban kötött hiteleknél a kamatláb már alig tér el a forinhitelekétől: az egy millió euró érték alatti szerződéseknél 3,73 százalék volt az MNB adatai szerint.

A háztartások új lakáscélú hiteleinek átlagos kamatlába enyhén emelkedett januárban, a szabadfelhasználású jelzáloghitelek költsége gyakorlatilag nem változott, de a személyi hiteleké pedig érzékelhetően megugrott.

A lakáshitelek átlagos hitelköltsége így 5,33 százalékos, a szabadfelhasználású jelzáloghiteleké 5,39 százalék, a személyi hitelek átlagos költségmutatója pedig 13 bázisponttal 15,88 százalékra emelkedett januárban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!