Nem tart örökké az olcsó gáz időszaka

Oroszország olaj gáz  Prirazlomnaya oil platform sea helicopter oil platform development north shelf Gazprom SQUARE FORMAT
2493633 Russia. 09/12/2014 Staff working at Prirazlomnaya ice-resistant oil platform for processing oil from Prirazlomnoye field in the Pechora Sea. Maksim Blinov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Noha a földgázpiacot jelenleg a túlkínálatból fakadó olcsó árak jellemzik, a szektor vezető szereplői szerint hosszabb távon megfordulhat a helyzet, és a masszív kereslet lenyomhatja a kínálati oldalt.
Vágólapra másolva!

Tekintve, hogy a jelenlegi alacsony árak csökkenő kitermelést és megnövekedett keresletet eredményeznek, az iparágnak feltehetően extra kínálatra lesz szüksége 2022-23-ra – jelezte Elizabeth Spomer, a Jordan Cove elnöke.

Miközben az amerikai földgázárak 11 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbi szintektől, az elemzők

folyamatosan növekvő keresletre számítanak Kína részéről.

A világ második legnagyobb gazdaságának kormánya ugyanis igyekszik áttérni a gázüzemű erőművekre, aminek segítségével visszafoghatja a légszennyezését.

Megugró kereslet

Mindemellett az iparág vezetői arra számítanak, hogy a Közel-Keleten, Pakisztánban és Bangladesben szintén bővülni fog a kereslet, felszívva ezzel az Ausztráliából és az Egyesült Államokból érkező kínálatot – írja a CNBC. Spomer azonban hozzátette, még idő kell ezen keresleti bázis kiépüléséhez.

Változás jöhet a globális földgázpiacon Forrás: AFP/Atta Kenare

Jóllehet a következő öt-hat évben még túl sok gáz lesz a piacon, azonban ez a helyzet nem tart örökké – figyelmeztetett Simon Flowers, a Wood Mackenzie elnöke és vezető elemzője. Hozzátette, várakozásai szerint

a gázárak legalább 2018-ig még nyomás alatt maradnak.

Mindazonáltal – hangsúlyozta Flowers – a hosszú távú kilátások szerint a globális dekarbonizációs folyamatok jelentős növekedési lehetőségekkel bírnak. Bár a gáz is fosszilis tüzelőanyagnak számít, még mindig a legjobb, ha összevetjük a szénnel vagy az olajjal – jelezte.

A piac nagy kérdése

A Wood Mackenzie elemzői úgy számolnak, hogy a gázkereslet 40 százalékkal fog bővülni a következő 20 évben, és Kína igen jelentős szereplő lesz a piacon. A probléma azonban az, hogy a jelenlegi alacsony árak mellett mindenki nagy erőkkel kutat a legújabb nagy projekt után, noha

ezek az árszintek nem támogatják a szükséges fejlesztéseket.

Flowers éppen ezért hangsúlyozta, a következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, miként lehet majd finanszírozni azon terveket, melyek lehetővé teszik a megfelelő kínálatot a következő évtizedre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről