A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

A brutálisan magas vezetői fizetések miatt lázadnak a részvényesek

dollár
Dollar bills, computer artwork.
Vágólapra másolva!
A 350 legnagyobb amerikai vállalat vezérigazgatóinak átlagos fizetése 16,3 millió dollár (4,7 milliárd forint) volt tavaly, ami nemcsak a valóságtól, hanem a vállalatok teljesítményétől is elszakadt. A topmenedzserek és az átlagos alkalmazotti fizetés között ma már 300-szoros a különbség. A részvényesek tiltakoznak a bónuszok ellen, mert nem arra motiválja a vezetőket, hogy a vállalat hosszú távú érdekeit nézzék.
Vágólapra másolva!

Botrány tört ki a részvényesek körében a nemrég nyilvánosságra került brutális vezetői fizetések miatt. A Financial Times összeállítása szerint az FTSE index 350 legnagyobb vállalatának vezetői átlagosan 16,3 millió dollárt kerestek, vagyis havonta körülbelül 400 millió forintot vihettek haza.

A fizetések 2003 óta még akkor is emelkedtek, amikor egy-egy vállalat gyengébb teljesítményt nyújtott, illetve a részvények árfolyama csökkent.

Forrás: AFP

A részvényeseket nemcsak a csillagászati fizetések, hanem a teljesítménytől független bónuszok háborítják fel a leginkább, de az is sokat számít, hogy

az átlagos dolgozó és a vezető fizetése között ma már 300-szoros a különbség.

Összehasonlításképp 1970-ben ez az arány még csak 30:1 volt.

A bérek emelkedésének üteme a vezetők esetében 1978-hoz képest 997 százalékot tett ki, miközben az átlagos reálbér-növekedés a dolgozók esetében 11 százalékra tehető, az S@P részvényindex emelkedése ugyanebben az időszakban pedig körülbelül 500 százalékos volt.

A világ nyolc leggazdagabb embere: Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett, Carlos Slim, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Ellison, Michael Bloomberg Forrás: MTI/EPA/DSK/-------------------

Nagy-Britanniában ugyan jobb a helyzet, de csak az USA-hoz viszonyítva.

A legnagyobb vállalatok vezetőinek átlagfizetése 4,3 millió font (15,5 milliárd forint) volt 2014-ben, az alkalmazottaké pedig ugyanebben az évben 28 ezer font körül alakult, a különbség tehát itt 150-szeres.


Az MTI jelenése még korábban idézte a High Pay Centre független elemzőközpont egyik összesítését, amely szerint a legjelentősebb vállalatok vezetőinek kimagaslóan nőtt a fizetésük 2015-ben is.

A WPP reklámcég vezetője, Martin Sorrell keresett a legjobban, összességében több mint 70 millió fontot (25,6 milliárd forintot) kapott. Nem keresett rosszul a Berkeley Group ingatlanvállalat és a Reckitt Benckiser háztartás-vegyipari vállalatcsoport vezetője sem: Tony Pidgley és Rakesh Kapoor egyaránt 23 millió fontot (8,3 milliárd forintot) vihetett haza.

Theresa May brit kormányfő korlátozná a kiugróan magas vezetői fizetéseket Forrás: AFP/Richard Pohle

Theresa May brit kormányfő már több alkalommal javasolta, hogy korlátozzák az aránytalanul magas fizetéseket, és a részvényeseknek is lehessen beleszólási joguk a vezetői fizetésekbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!