Az FAO szakértői által kiszámított nemzetközi élelmiszerár-index majdnem
2 százalékkal csökkent márciushoz képest.
Bár a csökkenés örvendetes, de az idei adat még így is 10 százalékkal magasabb, mint a 2016. áprilisi.
Mi az a FAO élelmiszer-árindex?
A FAO élelmiszerár-index az öt nemzetközileg legfontosabb élelmiszer-termékcsoport kereskedelmi értékével súlyozott mutatója.
Leginkább a cukor lett olcsóbb
több mint 9 százalékos havi árszinteséssel.
Ennek oka, hogy a gyenge kereslet továbbra sem képes felszívni a Brazília által a piacra ömlesztett mennyiséget.
A növényi olajok ára közel 4 százalékkal csökkent, a pálmaolaj iránti mérsékelt igény és a várhatóan kiemelkedő szójatermés miatt.
A gabonák ára 1,2 százalékkal lett alacsonyabb, a búza ára csökkent, míg a rizsé nőtt. Csúcsra jár az északi félteke tej- és tejterméktermelése, így azok ára
3,3 százalékkal lett alacsonyabb globálisan.
Drágulást egyedül a hústermékeknél tapasztaltak a FAO szakértői, az 1,7 százalékos áremelkedés leginkább a sertéshúsigények növekedésének tudható be az európai és kínai piacokon.
A FAO közzétette a gabonakészletekre vonatkozó gyorsjelentését is, amely szerint a 2017-es gabonatermés fél százalékkal elmaradhat a tavalyi mennyiségtől.
Brazíliában meglepően jó kukoricaszezon várható, megemelve a globális előrejelzéseket (1 054 millió tonna) is.
A rizs esetében nem valószínű változás (506 millió tonna), ahogy a búzánál sem (740 millió tonna). Utóbbi esetében bár borúlátó prognózist adtak ki Ausztrália, Kanada, Oroszország és az Egyesült Államok termésével kapcsolatban,
ezt ellentételezi a nagyobb vetésterület az Európai Unióban, Indiában és Marokkóban.
A fogyasztást vizsgálva a kukorica és más szemes termények kereslete nő a kínai és dél-amerikai állattenyésztőknek hála, csakúgy, mint a rizsé, ami viszont emberi fogyasztásra megy.
A nemzetközi kereskedelem a búzánál és a szemes terményeknél is csökkenni fog, mialatt a rizskereskedelem, a közel-keleti és afrikai kereslet miatt, épp bővülni fog.