A betanított munkások bére nőtt a legjobban

Öt brutális baleset, amit csodával határos módon túléltek munkavédelmi sisak útépítés útépítő munkás news
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A második negyedévben újabb 2 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. 
Vágólapra másolva!

A betanított munkát végzők esetében 23, míg a szakmunkások esetében 12 százalékos volt a növekedés az előző év második negyedévéhez képest. A felsőbb kategóriákban ugyanakkor továbbra is lassan változnak a bérek - tette közzé kutatását a BDO Magyarország. Hazai vállalatok közel 500 középvezetőjénél 2016 második negyedéve óta mindössze 3,3 százalékos bérnövekedés volt kimutatható.

Ezzel párhuzamosan egy év alatt az adott cégektől kilépők aránya ebben a kategóriában 12-ről 17 százalékra ugrott.

A fizikai dolgozók körében egy év alatt 759-ről 887 forintra emelkedett az átlagos órabér. Ezen belül a szakmunkások átlagbére 12 százalékkal, 814-ről 912 forintra nőtt, míg a betanított munkát végző dolgozók a tavalyi első negyedév 709 forintos átlaga helyett immár 867 forintot kapnak, ami 22,3 százalékos növekedés.

Ott nő a bér, ahol kevés az ember Forrás: Thinkstock

Régiók szerint jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek: míg Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön ma 740-780 forint közötti átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték a Nyugat-Dunántúlon 900, míg Közép-Magyarországon 950 forint közelében alakul.

– magyarázza Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!