Európa vajhiányban szenved. Ennek oka, hogy a kereslet egyre növekszik a vaj iránt, azonban a tejkínálat alacsony, így az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint
a vaj ára 2017-ben megduplázódott.
Ez a drágulás kulcsfontosságú, előbb-utóbb tükröződni fog az élelmiszerek árában is, különösen az édességek és péksütemények lehetnek érintettek.
A baj ráadásul ennél sokkal tovább is gyűrűzhet, az Anchor és Lurpak tejtermékeket gyártó vállalatok már figyelmeztették az Egyesült Királyság lakóit, hogy könnyen hiánycikk lehet a vaj karácsonyra - írja a BBC.
Az európai hiány több tényezőre vezethető vissza. 2015-ben az Európai Unió liberalizálta a tejpiacot, felszámolta a tejkvóta rendszert, ami az árak eséséhez vezetett. Az alacsony árak azonban érzékenyen érintették a tejtermelőket, többségük felhagyott a tevékenységével a megnövekedett adósságok miatt. Természetesen Brüsszelnek gyorsan reagálnia kellett, önkéntes termeléscsökkentést vezetett be,
kompenzációt fizetett azoknak a gazdáknak, akik nem termeltek tejet.
Ezzel párhuzamosan a világ legfőbb tejtermelő államai közé tartozó Ausztráliában és Új-Zélandon kedvezőtlen volt az időjárás,
így a 2016-os tejkínálat 0,4 százalékkal visszaesett.
A világ tejtermelésének nagy részét öt régió adja: az EU, az Egyesült Államok, Argentína, Új-Zéland és Ausztrália. Az import tejtermékek 80 százaléka innen származik.
Bár a csökkenés nem tűnik jelentősnek, viszont eközben a vaj iránti kereslet egyre nagyobb. A jelenség mögött az emberek egyre tudatosabb táplálkozása áll. Több tanulmány is cáfolta, hogy a vajnak olyan mértékben lenne köze a kardiovaszkuláris betegségekhez, mint korábban hitték.
Emiatt egyre több háztartás tér vissza a növényi olajokról a vajra.
Emellett Nagy-Britanniában évek óta tart a „home-baking boom" jelenség, azaz egyre többen főznek otthon, ami szintén megdobta a vaj iránti érdeklődést. Fontos megemlíteni, hogy hiába emelkedik a vaj ára, és megérné újra többet termelni, de a farmerek többségének
nincs meg a szükséges kapacitása arra, hogy megemelje a tejkitermelés mennyiségét.
Ennek egyik oka, hogy a tejfeldolgozó üzemek nem képesek egyik napról a másikra átállítani a készülékeiket, és berendezkedni vajelőállításra. Ugyanúgy ki kell szolgálniuk a más tejtermékekre vonatkozó igényt, a beszállítóiknak nem fordíthatnak hátat.
A vaj rovására kellene csökkenteni a friss tej, a tejszín és a sajt kínálatának mennyiségét,
ezt pedig a többség nem vállalja.
A kilátások egyelőre bizonytalanok a vaj árával kapcsolatban. A problémát enyhíthetné, ha elérhetőek lennének nagyobb tartalékok, de ezek már rég lemorzsolódtak a heves kereslet miatt. Ráadásul
Kína óriási mennyiséget vásárol fel,
ami nem segít a helyzeten.
Egyelőre a vaj piaci árának emelkedését a kiskereskedők és az élelmiszergyártók nem tolják át a vevőkre, de
ha a trend folytatódik, akkor könnyen eljöhet a fordulópont, és a drágulás az élelmiszerek árának növekedéséhez vezethet.
Patty Clayton, a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület elemzője szerint a vaj árának emelkedése egész évben kitart, mert az emelkedő kereslettel nem fog tudni lépést tartani a kínálat - írja a Financial Times.
Ezzel egyetért a Rabobank holland elemzője is, Kevin Bellamy. Szerinte hónapokba telhet, mire a vaj ára csökkeni fog, de elképzelhető az is, hogy
az eredeti, alacsony szintet többé már nem is éri el.