A meleg kifejezetten jó hatással van a barackfélék minőségére. Az őszibarack
nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében
termelik, de jelentős a termelés Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is.
Az őszibarackok közül nagyon szeretik még a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú, illetve a kopasz barackot is, a nektarinból a sárga vagy fehér húsú szintén jól fogy – közölte a kamara.
A kopasz őszibarack fajták a legkeresettebbek, bár a
tavaszi fagyok miatt kevesebb
kerül majd az üzletekbe - tették hozzá a NAK szakértői.
Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete 3600 hektár körüli, jóval kevesebb, mint a 2000-es évek előtt volt. Főleg az időjárás befolyásolja, de általában 16-45 ezer tonna között mozog a termés mennyisége.