Az érzelmi szál erősíti a családi cégeket

család
Family together in kitchen, father helping daughter cut vegetables
Vágólapra másolva!
A családi vállalkozások ereje az összekötő érzelmi kapcsolatban keresendő, de ez az erő csak akkor hasznosul, ha kellő figyelem és szervezettség párosul hozzá.
Vágólapra másolva!

A Deloitte kutatásban megkérdezett jelenlegi és leendő vezetők a családi vállalkozások esetében a vezetői generációváltást és a családi kapcsolatok átalakulását látják a legkomolyabb, belső krízisforrásnak. Folyamatos figyelem szükséges az olyan potenciális veszélyforrások elhárításához, amelyek sok esetben a családi tulajdonban lévő vállalkozások sajátos finanszírozásából, az érzelmi kötődések döntéstorzító hatásából, vagy épp a professzionális szaktudás hiányából fakadnak

Erősségének tekintik ugyanakkor a gyors döntéshozatalt, a rugalmasságot és a vállalaton belüli személyes kapcsolatokban rejlő kötőerőt is. A család emocionális összetartó ereje, amely a pénzügyi és döntési függetlenség megőrzése mellett egyszerre képes rugalmasságot és stabilitást is biztosítani a vállalkozás számára.

Ugyanez a jellegzetesség azonban kellő figyelem nélkül elhibázott döntésekhez, komoly problémákat szülő generációváltáshoz, vagy akár a családi kötelékek és a vagyon teljes széthullásához is vezethet. Bizonyos kérdések rendezése megkerülhetetlen, ideértve például a családi és vállalati vagyon elválasztását, az utódlástervezést, a családtagok személyes részvételét a vállalkozás működtetésében, illetve az egyes családtagok javadalmazását.

– jegyezte meg dr. Baranyi Gábor, a Deloitte Private jogi szolgáltatásokért felelős vezető ügyvédje.

Az emóció összetart, de tisztázni kell a szabályokat Forrás: AFP/PhotoAlto/Eric Audras /Altopress

Míg a nem családi tulajdonban lévő vállalkozás stratégiai tervezését, és a potenciális kihívások kezelését rendszeres értékelési folyamatok támogatják, ezek a családi vállalkozások esetében nem jellemzőek.

A kutatásban résztvevők 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy a stratégiai tervezést, a kihívások kezelését és egyéb döntéshozatali folyamatokat a családtagokkal beszéli meg. Ugyanakkor a megkérdezettek kevesebb mint a negyede teszi ezt heti rendszerességgel, és több mint fele csak félévente, vagy ritkábban.

A kihívások sok esetben váratlan, tervezhetetlen változásokból fakadnak. Tapasztalataink szerint az ilyen helyzetek hatékony kezelésében az átgondolt vállalati stratégia mellett a családi döntéshozatal mechanizmusának kialakítása, a családtagok szerepének tisztázása kulcsfontosságú. Mindennek ugyanakkor előfeltétele, hogy konszenzus legyen a családtagok között – mondta el dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private vezető partnere.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!