Újra nyomás alá került az arany

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Ismét nyomás alá került az arany, ahogy a befektetők készülődnek az amerikai kamatok emelkedésére. A nemesfém már nagyjából 5 százalékkal marad el a szeptemberi csúcsától.
Vágólapra másolva!

Pénteken ismét csökkenést mutatott az arany árfolyama, és ezzel egyre távolabb kerül a szeptemberben megütött, több mint egy éve nem tapasztalt csúcsától – írja a Financial Times. Ezzel együtt a dollár több mint 1 százalékot erősödött az elmúlt hónapban a legfontosabb devizákból összeállított kosár ellenében.

A közeljövő ráadásul nem túlságosan ígéretes a sárga nemesfém számára. Különösen azért, mert az elemzők arra számítanak, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberben 25 bázisponttal emelni fogja az irányadó kamatot.

A piaci várakozások szerint pedig jövőre még lendületesebb szigorítást folytathat az amerikai központi bank

– mondta Mihir Kapadia, a Sun Global Investments vezetője. A szakértő ezzel együtt rámutatott, Indiában is gyenge a szezonális kereslet az arany iránt.

A nemesfémnek akkor lesz esélye a talpra állásra, ha a piac már beárazta a decemberi kamatemelést. Addig nagy valószínűséggel nem indul be az emelkedési trend, kivéve ha súlyos geopolitikai kockázatok jelennek meg a színen – tette hozzá Kapadia.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Mindemellett az amerikai kötvényhozamok is emelkedést mutattak az elmúlt időszakban, párhuzamosan a dollár erősödésével. A 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama közép-európai idő szerint péntek délután közel 2 százalékos emelkedéssel 2,36 százalékon állt. Szeptember elején a 10 éves papír hozama még csupán 2,04 százalékon tartózkodott.

Az arany unciánkénti árfolyama egyébként 2009-ben emelkedett 1000 dollár fölé először, és

azóta tartja is magát a lélektani határ fölött.

Mindazonáltal a válság utáni kamatok új időszaka egyértelműen fenyegetést jelenthet a nemesfém értékére nézve.

Jelenleg az látszik – mondja Kapadia –, hogy

az aranypiaci befektetők számára az egyetlen remény egy geopolitikai sokk lehet, amely elkezdi eltolni a tőkét a menedékeszközök irányába

– az arany klasszikusan menedékeszköznek számít a kiemelten kockázatos időkben. Ezzel viszont az a probléma, hogy az ilyen geopolitikai sokkokat szinte lehetetlen előre megjósolni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről