Varga Mihály elmondta, hogy kell felpörgetni a gazdaságot

Varga Mihály sajtótájékoztatója Magyarország devizakötvény-cseréjéről, kormánynévsor
Varga Mihály - pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
Mintát adhatnak a lassabban növekvő régi tagállamok számára a közép-európai országok, hogy miképpen lehet a gazdaságot erőteljesebb növekedési tartományba léptetni, s közben munkahelyeket teremteni, illetve adósságot is csökkenteni - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter részt vett a szlovákiai Csorbatón megrendezett Tatra Summit nevű gazdasági konferencián, ahol egy panelbeszélgetésen mutatta be a magyar modellt, illetve kifejtette véleményét a 2020 utáni európai költségvetésről.

Az adórendszer átalakítása, az adócsökkentés politikája, a családi támogatások rendszere - amely kiegészült a lakásépítési programmal - mind hozzájárultak ahhoz, hogy elinduljon a bérek erőteljes felzárkóztatása Magyarországon, ráadásul oly módon, hogy közben a versenyképesség se romoljon - mondta Varga. Most olyan szakaszba ért az ország, amelyben a versenyképességre lehet koncentrálni - jegyezte meg a tárcavezető.

Az a cél, hogy az ország bekerüljön Európa legversenyképesebb államai közé.

Ezt a folyamatot a kormány úgy kívánja elősegíteni, hogy beruház az oktatásba, átalakítja a képzési rendszert, célzottabbá teszi a támogatásokat a digitalizáció, a kutatás-fejlesztés és az ipar területén, illetve az üzleti környezetet javítja, és csökkenti a bürokráciát - mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A közép-európai régió országainak képviselői között a panelbeszélgetésen egyetértés volt abban, hogy az európai uniós forrásokat arányosabban kell elosztani. Varga szerint a Juncker-terv mögött működő, beruházásokat finanszírozó európai alap haszonélvezői 90 százalékban az Európai Unió régi tagállamai voltak, ami aránytalanság.

További olyan eszközökre van szükség, amelyek a később csatlakozott tagországok felzárkózását segítik, hogy a kiegyenlítődés megtörténhessen.

- fogalmazott.

Ami a 2020 utáni források elosztását illeti, a nemzetgazdasági miniszter bízik abban, hogy a visegrádi országoknak lesz közös javaslatuk a jövő májustól induló vitára. A brit kiválással az uniós költségvetés kerete 20-25 milliárd euróval lesz kisebb, erre a helyzetre föl kell készülni - hangsúlyozta Varga Mihály.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!