Ellepik a pulykák az Egyesült Államokat

lakoma, a történelem legdrágább lakomái, pulyka sült
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai pulykafogyasztás az elmúlt három évtizedben lényegében stabil volt, a kínálati oldal mára meghaladta a keresletet. Vagyis annyi pulyka van az Egyesült Államokban, hogy a vásárlók az alacsony áraknak is örülhetnek az idei hálaadáskor.
Vágólapra másolva!

Az idei hálaadás várhatóan nem terheli meg túlságosan az amerikaiak pénztárcáját, már ha a pulykáról van szó. A pulykatenyésztés üteme ugyanis olyan erős kínálatot eredményezett az elmúlt időszakban, hogy az már meghaladja a keresletet, amely az elmúlt 30 év során lényegében folyamatosan stabil volt.

Szemben például a csirkével, amely iránt a Bloomberg adatai szerint érezhetően nőtt a kereslet. Míg 1970-ben a csirkekeresletet a sertés és a marha egyaránt megelőzte, az 1990-es években bekövetkezett a fordulat, és a csirke átvette a vezetést a marhától, mely előnyét azóta csak növelte.

Noha a pulyka stabilan a negyedik helyet töltötte be az elmúlt évtizedekben, az 1980-as években tapasztalt felfutás óta nagyjából változatlan a kereslet.

A mostani túlkínálat pedig azt eredményezi, hogy egy állami felmérés szerint egy hozzávetőleg 7 kilogrammos pulyka ára 1,6 százalékkal lesz olcsóbb az idei hálaadáskor a tavalyi árhoz képest. Összességében a pulyka 2013 óta nem volt ilyen olcsó.

Bár az amerikai pulykakínálat gyorsabban bővült a keresletnél az elmúlt két évben, a teljes képhez hozzátartozik, hogy 2015-ben a valaha volt legrosszabb madárinfluenza-járvány söpört végig az Egyesült Államokon, elpusztítva több millió madarat.

Stabil kereslet mellett egyre nő a pulykakínálat Forrás: AFP/Justin Sullivan

Mindazonáltal a járványt követően a piac igen gyorsan visszarázódott, és újra többletkínálatot kezdett termelni – mondja Jay Jandrian, a pulykatenyésztésben utazó Butterball igazgatója. Következésképpen – teszi hozzá –

fogyasztói oldalról igen könnyű lesz megfelelő pulykát találni idén.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium jelentése is hangsúlyozta, a pulyka ára idén az átlag alatt alakul. A hálaadás közeledtével pedig különösen alacsonynak minősülnek a jelenlegi árak, ha azt nézzük, hogy tipikusan ez a legdrágább időszak – olvasható az anyagban.

Tovább nehezíti az amerikai termelők helyzetét, hogy bár az export némileg segíti a kínálat értékesítését, az egykor második legnagyobb pulykaexport-piacnak számító Kínában továbbra is él az amerikai baromfiimportra 2015-ben kivetett tilalom.

Mindeközben az amerikai pulykakészletek szeptember végén 8 éve nem látott magasságban voltak, noha az ünnepi kereslet várhatóan stabil lesz.

A felmérések szerint az amerikaiak nagyjából 88 százaléka szolgál fel pulykát hálaadáskor, ami tavaly azt eredményezte, hogy mintegy 334 ezer tonnányi hús fogyott el az ünnep idején.

Az Egyesült Államokban a hálaadást minden évben november negyedik csütörtökén tartják, amely idén november 23-ára esik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről