Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ez a fejlett világ legveszélyesebb ingatlanpiaca

Norvégia
Vágólapra másolva!
A Moody's tanulmánya szerint a fejlett gazdaságok közül Norvégiában van a legnagyobb ingatlanbuborék. A jelek szerint ráadásul hamarosan jöhet a korrekció is.
Vágólapra másolva!

A lakásárak és a bérleti díjak közti szakadék általában arra utal, hogy egy ingatlanpiacon hamarosan bekövetkezik a korrekció. Ez a rés pedig ma Norvégiában a legnagyobb – legalábbis a fejlett gazdaságok körében. Erre jutott a Moody's kutatása, amely 20 fejlett gazdaság ingatlanpiacát vizsgálta meg a lakásárak dinamikájának szempontjából – írja a Bloomberg.

Az elmélet úgy szól, hogy amikor az ingatlanárak növekedése már nem tud mozgást előidézni a bérleti díjak területén, akkor a háztartások irreális várakozásokat fogalmaznak meg a jövőbeni áremelkedéssel kapcsolatban.

Ez pedig általános jele a piaci buboréknak

– figyelmeztet a hitelminősítő.

Azokban a gazdaságokban, ahol a lakásárak és a bérleti díjak egyensúlya megbomlik, a legnagyobb a kockázata annak, hogy a magas ingatlanárak hátrányos gazdasági következményeket idéznek elő – mondja Emilia Gyoerk, a Moody's elemzője.

Buborék a csúcson

A leggazdagabb skandináv országnak számító Norvégiában pedig most már évek óta erősödnek az ingatlanárak, köszönhetően az alacsony kamatoknak és a kormány masszív költségvetési élénkítésének.

Így lett Norvégia a leginkább túlértékelt ingatlanpiac a fejlett gazdaságok körében, megelőzve Belgiumot, Németországot, valamint Franciaországot.

Mi több, Norvégiában a legmagasabb a lakástulajdonosok aránya a vizsgált országok közül – közel 85 százalék. Ez pedig arra utal, hogy egy piaci korrekció széles körű hatást gyakorolna a gazdaság egészére, beleértve a pénzügyi stabilitást és a hitelkondíciókat is – teszi hozzá a Moody's jelentése.

Veszélyes csúcsokon a norvég ingatlanpiac Forrás: Photononstop/Photononstop/Calle Montes

A norvég ingatlanpiac pedig már el is kezdte mutatni az enyhülés jeleit, egyre nagyobb aggodalmat keltve az elemzők között. Idén ugyanis a gyorsan csökkenő árak teljesen eltörölték az éves áremelkedést, ahogy a lakáspiaci kínálat megugrott. Idén novemberben először fordult elő 2014 eleje óta, hogy a norvég ingatlanárak csökkenést mutattak.

Kockázat és védőháló

A Moody's aggodalmait osztja azonban a norvég pénzügyi szabályozó és a központi bank is. Nem véletlen, hogy a norvég jegybank kormányzója, Oystein Olsen a múlt héten jelezte, arra készülnek, hogy jövőre amint lehet, kamatot emeljenek.

Mindazonáltal a jegybankelnök „puha landolásra" és nem veszélyes beszakadásra számít.

Mindazonáltal a skandináv gazdaságoknak van egy rendkívül nagy előnyük, amely enyhíti a kockázatokat. Ez az igen erős szociális és gazdasági védőháló. Norvégia ráadásul egy ezer milliárd dolláros vagyonalapon ül, vagyis van elég pénze, hogy ha kell, megerősítse ezt a védőhálót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről