Három afrikai ország közül kerülhet ki a régiós első helyezett

Etiópia kávé
Kávészüret Etiópiában
Vágólapra másolva!
Etiópia gazdasága idén is növekedési pályán marad, az egész kelet-afrikai régió legkedvezőbb bővülési rátájával – áll a Világbank legfrissebb jelentésében. A Szaharától délre fekvő országok közül egyedül Ghána kilátásai jobbak, alig egytized százalékponttal.
Vágólapra másolva!

Kiadta Afrikára vonatkozó előrejelzését a Világbank – ismerteti az AfricaNews portál. Etiópia Kelet-Afrika húzógazdasága lehet idén, 8,2 százalékosra várt gazdasági növekedéssel. Ennél csak Ghána erősödhet némileg nagyobb mértékben, 8,3 százalékkal.

Feltörekvő afrikai államok

A Világbank adatai szerint, a Szaharától délre eső területek – a szubszaharai régió – gazdasága 2016-ban zsugorodott, 1,3 százalékkal. Ezt egy szerény növekedés követte 2017-ben, 2,4 százalékos mértékben.

A növekedés okai közé tartozik a mérsékelt infláció következtében élénkülő lakossági fogyasztás, valamint a globális befektetői érdeklődés a régió lehetőségei iránt.

Etiópia gazdasága idén is 8 százalék fölötti mértékben bővül a Világbank előrejelzése szerint Forrás: Beanthere

A jelentés szerint, a regionális növekedés rátája idén 3,2 százalékos lesz, míg 2019-ben és 2020-ban ennél is nagyobb mértéket, 3,6 százalékot várnak az elemzők.

A Világbank megemlíti, arra számítanak, az államok továbbra is jelentős beruházásokat hajtanak végre az országokban,

a nyugati térségben pedig Ghána mellett Elefántcsontpart és Szenegál lesznek a bővülés éllovasai.

Három ország versenyez a keleti régiós elsőségért

2018-ra Kenya 5,5 százalékos, Tanzánia 6,8, míg Uganda 5,1, Ruanda pedig 5,9 százalékos növekedésre számíthat az előrejelzések szerint.

Az utóbbi években, a korábban a világ legszegényebb országai közé sorolt kelet-afrikai államok látványos erősödést produkáltak.

Kenyában kínai befektetéssel épült meg egy korszerű vasútvonal Forrás: AFP/Tony Karumba

A növekedés azért is figyelemre méltó, mert annak ütemét még úgyis sikerült tartani, hogy a bázis – azaz a gazdaság korábbi, kiindulási pontnak tekintett állapota – lényegesen magasabb, mint a korábbi évtizedekben. Emlékezetes, hogy Etiópia neve korábban egyet jelentett az éhezéssel és az alultápláltsággal.

Az utóbbi évek látványos növekedése azonban – az elemzők szerint – megfelelő alapot adhat már a prosperálásra is.

Ahogy az Origo is írt arról, a térségben Etiópia mellett a feltörekvő, és az 1994-es népirtás traumáját lassan feldolgozó Ruanda, és a pénzügyi központ szerepére bejelentkező Kenya versenyez a gazdasági elsőségért. Az elmúlt évben ugyanakkor Etiópia beelőzte Kenyát: a másik nagy nemzetközi pénzügyi szervezet, az IMF szakértői szerint, könnyen lehet, ezzel el is dőlt kettőjük között a gazdasági verseny.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!