Az üzleti szférában is egye fontosabbá válik az energiatárolás meghonosítása, főleg a romlandó árukat kezelő élelmiszer-kereskedelemben - írja a Piacésprofit.hu.
Egy, részben alternatív energiaforrásra épülő rendszert dolgozott ki az Axiom Energy, amely
sós vizet tartalmazó tartályokat használ az energia tárolására.
Ezek az akkuk nyolc órán át képesek energiát adni és hűteni az élelmiszereket áramkimaradás esetén.
Ez a rendszer az úgynevezett ice-on-coil (a coil tekercset, orsót jelent) megoldást alkalmazza, amit a légkondicionáló-ipar is ismer. A tartályokban sós vízbe merített, vékony műanyag csővezetékek vannak. Éjjel, amikor olcsó az áramfogyasztás, a rendszer hűtőfolyadékot enged a csövekbe, amitől jég képződik a csövek körül. Amikor eljön az ideje a hűtésnek, egy kapcsolással meleg vizet áramoltatnak a tartályokba, amitől elolvad a jég.
Ebből jön létre az a hideg levegő, ami a hűtést végzi.
Az integrátort, ami szabályozza az egészet, fejlett adatelemző rendszer működteti, hogy maximális legyen az energiatakarékosság.
Az egészséges élelmiszerek árusításával foglalkozó Whole Foods bolthálózat Kaliforniában, Los Altosban és Hawaiion kezdett el ilyen energiatároló rendszereket kiépíteni áruházaiba. A megoldást eredetileg áramszünet kivédésére létesítették,
egy élelmiszerboltban ugyanis egy több órán át tartó áramkimaradás óriási csapás lehet.
Az Axiom állta a beszerelés költségeit, a Whole Foods pedig,
mint felhasználó, havi díjat fizet, amely kevesebb, mint amit korábban az áramszolgáltatónak fizetett.
A Walmart lánc Escondidóban – San Diego közelében – lévő áruházánál is felszerelnek egy ilyen rendszert.
Az energiatárolás az Egyesült Államokban leginkább Kaliforniában terjed, mert az állam támogatási rendszert dolgozott ki rá. Hasonló támogatási rendszer működik Hawaii, New York és Massachusetts államokban is.