27-ről 5 százalékra csökkent először a sertéshús, majd idén a sertésbelsőségek áfája. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos növekedés eredményeként,
most 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás.
Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is. Idén január 1-től a halhús áfája is csökkent.
Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához. 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a
lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői.
Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - mondta a földművelésügyi miniszter.
Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást - mondta Fazekas Sándor, hozzátéve: az elmúlt hét évben ez az összeg megduplázódott, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. Ez mutatja, hogy a kormány
elkötelezett a mezőgazdasági termelők, az állattartók megsegítésében.
Fazekas Sándor elmondta: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.
A belföldi termelés, az állattartás heyzete stabilizálódott az elmúlt években,
a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. A tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett - mondta Fazekas Sándor.