Az áfacsökkentés miatt több sertéshúst ettünk

Húshamisítás, festett sertéshús, húsfeldolgozó, hentesek
Vágólapra másolva!
Mintegy 2,2 kilogrammal nőtt a sertéshúsfogyasztás éves szinten Magyarországon egy emberre vetítve a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint annak köszönhetően, hogy 2016 elején a sertéshús, majd ez év január 1-től a sertésbelsőségek, illetve az élelmezési célra szolgáló melléktermékek áfája is csökkent 27-ről 5 százalékra - mondta Fazekas Sándor  földművelésügyi miniszter szombaton, a XII. abádszalóki böllérfesztiválon.
Vágólapra másolva!

27-ről 5 százalékra csökkent először a sertéshús, majd idén a sertésbelsőségek áfája. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta: 2016 óta, mintegy tíz százalékos növekedés eredményeként,

most 23-25 kilogramm az átlagos sertéshús-fogyasztás.

Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is. Idén január 1-től a halhús áfája is csökkent.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Fazekas Sándor azt is elmondta, hogy a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához. 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a

lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői.

Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - mondta a földművelésügyi miniszter.

Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást - mondta Fazekas Sándor, hozzátéve: az elmúlt hét évben ez az összeg megduplázódott, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. Ez mutatja, hogy a kormány

Fazekas Sándor elmondta: támogatás hiányában az olcsó, dömpingáras, gyakran bizonytalan eredetű és élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő importtermékek lennének a magyar piacokon.

A belföldi termelés, az állattartás heyzete stabilizálódott az elmúlt években,

a sertéságazat túlélte az sertéspiaci válságot, nőtt az állatlétszám, és a baromfiágazat is talpra állt. A tejhasznú tehénállomány nem csökkent, a húsmarha-ágazat pedig jelentősen növekedett - mondta Fazekas Sándor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!