Varga Mihály: Helyes döntés volt a devizahitelek forintosítása

DOMBROVSKIS, Valdis; Varga Mihály
Budapest, 2016. november 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökével, Valdis Dombrovskisszal folytatott találkozóját követően a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2016. november 10-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Varga Mihály pénzügyminiszter szerint helyes lépés volt a kormány részéről a devizahitelek forintosítása. Ennek köszönhető, hogy a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól. Hozzátette, hogy az árfolyam-politikai lépések a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartoznak, a kormány pedig támogatja az MNB-t ebben a munkájában is.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály a Joint Venture Szövetség üzleti ebédjén arról is beszélt, hogy a magyar gazdaságpolitika a következő években

egy versenyképesebb gazdasági környezet kialakítására, az innovatív és fejlődőképes vállalkozásokra, a csökkenő adóterhekre és a magasabb munkabérekre fókuszál.

A pénzügyminiszter szerint az elmúlt időszak eredményei nemcsak azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil növekedési pályán van, hanem azt is, hogy Magyarországon már megkezdődött a versenyképességi fordulat.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kormány azt kívánja elérni, hogy a magyar emberek ugyanolyan színvonalon éljenek, dolgozzanak és tanuljanak, mint az unió fejlettebb államainak polgárai, a vállalatok pedig hasonló eséllyel vegyenek részt a világpiaci versenyben, mint ezeknek az országoknak a cégei - tette hozzá a tárcavezető.

Megjegyezte, hogy a kormány céljainak eléréséhez a stabil, fegyelmezett államháztartás ad megfelelő hátteret, ezt tartották szem előtt a jövő évi költségvetés előkészítésénél is.

A büdzsé 2019-ben 4,1 százalékos GDP-bővüléssel, az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal számol, míg a GDP-arányos államadósság a ciklus végére 60 százalék alá mérséklődhet.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a biztonságos növekedés költségvetésével az ország megvédése mellett lehetővé válik a teljes foglalkoztatottság elérése, a családok megerősítése, a pénzügyi stabilitás megőrzése, az államadósság csökkentése, a bérek emelése és a gazdasági növekedés szinten tartása.

Varga Mihály Forrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály a növekedés szempontjából meghatározó tényezőnek nevezte a hatéves bérmegállapodást, amely egyszerre segíti a bérfelzárkózást, és garantálja az adócsökkentést, valamint a beruházások dinamikus emelkedését, amelynek támogatására mintegy 4000 milliárd forintot biztosít a jövő évi büdzsé.

Várhatóan folytatódik a háztartások fogyasztásának erősödése, és az ország külkereskedelmi teljesítményének javulása is, míg az otthonteremtési program az építőipar növekedését segíti.

Emellett folytatódnak a közúti, turisztikai és digitális fejlesztések, az iparfejlesztési támogatási programok, a nagyvállalati beruházási támogatás és az egészségügy területét érintő beruházások is - ismertette a miniszter.

Tálos Péter, a JVSZ elnöke a rendezvényen elmondta: a szervezet számára a legfontosabb a stabilitás fennmaradása, valamint hogy folytatódjon az elmúlt évek kiszámítható gazdaságpolitikája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről