Öt évvel ezelőtt mutatták be az első mesterséges burgert, de az hamar elbukott: hiába tartalmazta a megfelelő mennyiségű fehérjét, a nulla zsír- és kötőszövettartalom sokat rontott élvezeti értékén – írja az agrarszektor.hu. Ráadásul a száraz és ízetlen húsfalat negyedmillió euróba (79 millió forintba) került. A kutatások azonban nem álltak le. Lényegében arról van szó, hogy őssejteket vesznek rá az izomszövetté alakulásra.
A „totipotens", azaz szinte mindenné alakulni képes őssejt egyetlen példányából elméletileg 50 nap alatt 10 tonna húst lehetne gyártani.
A lehetőség, hogy szinte a semmiből teremtsenek értékes fehérjeforrást, természetesen tőkeerős befektetőket vonzott a laboratóriumokba. Köztük az orosz felmenőkkel rendelkező Szergej Brinnel, a Google egyik alapítójával, aki most a holland MosaMeat vállalkozásba szállt be. A cég már jövőre megépítené az első mesterségeshús-gyárat.
A Microsoft alapítója, Bill Gates és a brit milliárdos, Richard Branson viszont inkább a kaliforniai Memphis Meats-ben látnak fantáziát, amelyik azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2021-ig piacképes laborhús-termékekkel jelenik meg. A One Green Planet cikke szerint a cég egyetlen biopsziával, azaz élő állati szervezetből vett szövetrésszel képes 10 ezer marha húsának megfelelő húsmennyiséget előállítani.
Az origo.hu is foglalkozott a Beyond Meat nevű céggel, amely szeretné a legélethűbben visszaadni a hamburger-fogyasztás élményét anélkül, hogy valódi marhahúst használnának. Hamburgerpogácsájukban kókuszolaj, borsó, valamint a véres hatás eléréséhez cékla is található. Emellett arról is írtunk, hogy a tengeri finomságok kedvelői helyettesíthetik a rákokat és a különböző tengeri állatokat növényi eredetű alternatívákkal.
A nagy kérdés azonban az, hogy sikerül-e a fogyasztókat rávenni az átállásra? Egyáltalán nevezhető-e húsnak a laborszövet?
Megoldás lehet például úgy pozicionálni ezt a terméket, mint amelyik ökológiai szempontból a legjobb megoldás az emberiség számára, vagy amelyik a legkíméletesebb az állatokkal szemben.
De még ekkor is fontos, hogy a műhús állaga, színe, zsírtartalma – és ára is – hasonlítson az igaziéra. Különben úgy járnak vele, mint a 2013-ban bemutatott laborburgerrel.