Az új cégek közül sok nem éli túl az első öt évet

Startup illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem nagyon javul a vállalkozások ötéves túlélési rátája, miközben a magyar gazdaság dinamikusan növekszik - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A GDP-növekedés ugyan a gazdaság valamennyi ágazatára kiterjed, de úgy tűnik, ez nem elég ahhoz, hogy minél több vállalat élje meg az ötödik születésnapját. A következő években várhatóan javul valamelyest a helyzet.
Vágólapra másolva!

A 2008-ban indult pénzügyi-gazdasági válság előtt a cégek közel fele megélte az ötödik évét, ez azonban ma már nem igaz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális adatai szerint 2016-ban a 2011-ben alapított vállalkozások 37,2 százaléka működött még, ami azt mutatja, hogy

nagyságrendi javulás nem következett be ezen a téren a korábbi évekhez képest.

2012 óta minden évben 37-38 százalék körüli értéket mutat az öt évet túlélő vállalkozások aránya. A stagnálás azért meglepő, mert ebben az időszakban javult a magyar gazdaság helyzete és a pénzügyi körülmények is kedvezőek, gondolva itt az alacsony jegybanki alapkamatra és az európai uniós támogatásokra.

A kezdeti eufória hamar elszáll, a vállalkozások bő harmada éli túl az öt évet Forrás: Shutterstock

Ez idő alatt évi 3-4 százalékos GDP-növekedés történt, megerősödött a belső kereslet is, és mindez kevés volt ahhoz, hogy a vállalatok legalább öt évig talpon maradjanak.

A legmagasabb túlélési arányt továbbra is a humán egészségügyi, szociális ellátás cégei produkálják,

mintegy 60 százalékban, de az átlagot jóval meghaladó (45 százalék feletti) túlélési arány tapasztalható még az iparban, az információ, a kommunikáció, valamint a tudományos és műszaki tevékenység ágazatokban is.

A legalacsonyabb a pénzügyi, biztosítási tevékenység vállalkozásainak túlélése volt, mintegy 11 százalékos túlélési arányt produkáltak.

A 2017-es és az azt követő adatok kismértékben javuló tendenciát mutathatnak majd, de folyamatos, trendszerű javulásról nincs szó.

A teljes cikk a Portfólió.hu-n olvasható el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről