Új távlatokat nyit a vállalatok előtt a csoportos társasági adózás

könyvelő, adótanácsadó collaboration negotiation business MEETING compromise BUSINESSWOMAN BUSINESSMAN colleague ADULT three people 35-39 years 25-29 years 20-24 years adults only mid-adult YOUNG MAN mid-adult woman young
Executives in business meeting, overhead view
Vágólapra másolva!
Jövőre hazánkban is elérhető lesz a Németországban és Ausztriában oly népszerű adótervezési technika, a csoportos adózás - írja Közép-Európa egyik legjelentősebb adótanácsadó, könyvelő és könyvvizsgáló vállalatcsoportja, a LeitnerLeitner szakmai blogja. Ez a társaságokra érvényes új lehetőség jelentősen növelheti a hazai adórendszer vonzerejét, felkeltheti a külföldi befektetők érdeklődését, és javíthatja a magyar vállalatcsoportok versenyképességét.
Vágólapra másolva!

Az októberi hosszú hétvége előtt a parlamentnek benyújtott adócsomag egy igen érdekes új szabályrendszert vezetne be Magyarországon is: a társaságok csoportos adózását. A nemzetközi adózásban egyáltalán nem ismeretlen intézmény kiváló lehetőség az adóalapok vállalatcsoporton belüli kiegyenlítésére.

A csoportba tartozó vállalatok kiegyensúlyozhatják egymás veszteséges vagy éppen nyereséges működését, megoszthatják az egyes csoporttagok által megszerzett adókedvezmények kedvező hatásait. A közösen megállapított adóterhet pedig egymás között osztják fel.

Egyes országok, mint például a szomszédos Ausztria határon átnyúló csoportos adózást alkalmaz, míg mások, például az itthon nagybefektetőnek számító Németország pedig csak a hazai vállalkozásokra terjeszti ki ezt a kedvezményt.

A csoportos adóalanyiságra való áttérés bejelentésének 2019. január 1-je és 15-e közé kell esnie, ezután már nem lesz lehetséges Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A magyar csoportos társasági adózás – a javaslat szerint – minden belföldi illetőségű adózóra kiterjedne. A hazai gazdasági társaságok: az egyesülés, az európai részvénytársaság, a szövetkezet, az európai szövetkezet, az egyéni cég, az üzletvezetésének helyére tekintettel belföldi illetőségű adózónak minősülő külföldi személy és belföldi telephelye útján a külföldi vállalkozó is csatlakozhatna és csoportos társasági adóalanyiságot hozhatna létre.

Már csupán két társaság is összeállhat, de a résztvevők száma nem korlátozott. Egy adózó azonban egyidejűleg csak egy csoportos társasági adóalanyiság tagja lehet. A csoportos társasági adóalanyiság létrehozásának azonban a szigorú tulajdonosi összefonódás mindenképpen feltétele.

A résztvevő csoporttagok között legalább 75 százalékos arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszony kell, hogy fennálljon.

Mérlegforduló napjuknak is egybe kell esnie, ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük, és közösen kell vagy a magyar számvitel vagy az IFRS szerint készíteniük beszámolójukat.

A tervek szerint a csoportos adóalanyiság létrehozására első alkalommal a 2019. adóévtől lesz lehetőség; azonban az áttérés bejelentésének 2019. január 1-je és 15-e közé kell esnie, ezután már nem lehetséges.

Jól meg kell fontolni a döntést, a lehetséges előnyöket és felmerülő hátrányokat minden csoporttagra vonatkozóan mérlegelve kell az egyes vállalatcsoporttagok csatlakozásáról, illetve a csoportos adóalanyiságból való kimaradásáról dönteni.

További részletek az Adozasrolerthetoen.blog.hu blogbejegyzésében olvashatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről