Ide ruházna be Nagy-Britannia leggazdagabb embere

olaj tengeri platformok
A platform, part of the Castor Project, located in the Ebro Delta off the coast of Alcanar stands at sea on October 2, 2013 following ten earthquakes with a magnitude between 1.4 and 2.9 registered today and blamed by green groups and geologists on a large offshore gas storage plant that started operating in June. The Castor storage plant aims to store gas in a depleted oil reservoir 1.7 kilometres (1.05 miles) under the Mediterranean Sea. AFP PHOTO/LLUIS GENE / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Hamarosan igen komoly részesedést szerezhet az északi-tengeri olajban Jim Ratcliff, aki egész Nagy-Britannia leggazdagabb emberének számít. Ratcliff egy jelentős vállalati felvásárláson keresztül növelné a befektetéseit.
Vágólapra másolva!

A hét elején a ConocoPhillips amerikai székhelyű olajvállalat megerősítette a CNBC-nek, hogy tárgyalásokat folytatnak Jim Ratcliff cégével, az Ineosszal egyes eszközeik eladásáról – az üzletnek nem lenne része a Teeside Oil Terminal és a London Commercial Trading nevű szervezet. A vállalat ezen kívül nem nyilatkozott a tárgyalások részleteiről.

A BBC információi szerint az Ineos által átvett eszközállományban benne lehet 6,5 százalék a Clair mezőből, amely a Shetland-szigetektől nyugatra húzódik, és

a hírek szerint 7 milliárd hordónyi olajat rejt magában.

A ConocoPhillips által értékesített eszközállomány teljes értéke elérheti a 3 milliárd dollárt.

Az Ineos vezérigazgatójaként Ratcliff idén vezette a Sunday Times gazdagokat tömörítő listáját, vagyis ő lett az Egyesült Királyság leggazdagabb magánszemélye. A lap adatai szerint a mágnás vagyona meghaladta a 21 milliárd fontot (27 milliárd dollár), amikor a listát májusban közzétették.

Az olajpiacon terjeszkedne a leggazdagabb brit Forrás: AFP/Oyving Hagen

A milliárdos az Ineos mellett magáénak tudhatja még a skóciai Grangemouth olajfinomítót is, és a cége már eddig is terjeszkedett az északi-tengeri területen, amikor több gázmezőt is felvásárolt az elmúlt időszakban.

Egy másik olajóriás,

a BP egyébként még júliusban szerzett újabb 16,5 százalékos részesedést a Clair olajmezőben, amivel a nagyvállalat már 45 százalékos összesített tulajdonrésszel bír.

Ezt a hányadot a BP szintén a ConocoPhillipstől vette meg.

A Conoco vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott, az eladásaik, illetve a vásárlásaik egy nagyobb projekt részét képezik, melynek értelmében a vállalat növelni kívánja a jelenlétét a számára hagyományos terepnek minősülő alaszkai mezőkön, miközben egyre inkább vissza kíván vonulni a Clair mezőről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről