Ez az ország megígérte: jövőre fürödni fogunk a kávéban
![robusta kávé Uganda kávébab kávészem](https://cdn.origo.hu/2023/12/kQS2Sfm4QmxIN_thTr_vqlXbJFMGSuz6OEZ7ZuzJ6Ss/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YxMWRlZjQ2MzY5NDRiN2RiMDM5OGNhM2RjYjg1YTli.webp)
Az időjárási körülmények rendkívül kedveztek idén a kávétermelésnek Ugandában. Az ottani bejelentés szerint, az ország jövőre az előzetesen vártnál 19 százalékkal többet tud majd exportra kínálni kávéból az importáló országoknak, mire szeptemberben lezárul a szezon.
A termelés felügyeletével foglalkozó állami hatóság vezetője bejelentette, korábban 5,1 millió zsáknyi termésre számítottak (1 zsákban mintegy 60 kilogramm kávébab van).
Most azonban ezt az adatok alapján 5,9 millió zsákra módosítják.
A szakember azt is hozzátette, beértek az elmúlt négy év erőfeszítései, amikor is kormányzati támogatással ösztönözték arra a farmereket, hogy újabb palántákat ültessenek. Ezek most már termővé fejlődtek, jelentősen megemelve a betakarítható kávébab mennyiségét.
Uganda a világpiac legfontosabb ellátója a robusta kávébabból, mely az arab kávé után a második leggyakrabban termesztett fajta a világon.
A kelet-afrikai ország az éves megtermelt mennyiség mintegy 80 százalékát szállítja.
Az ott termett kávé fő felvásárlói az Európai Unió, Szudán, az Egyesült Államok, Marokkó, India, Svájc és Algéria országai.
A kampalai vezetés óriási potenciált lát az országban termő kávéban és turisztikai értékeiben. Ezért idén decemberben a főváros ad otthont az első, kávéval és turizmussal egyszerre foglalkozó szakmai konferenciának.