A bankok felrobbanthatják a részvénypiacot

JP Morgan bank
NEW YORK, NY - AUGUST 12: A man walks past JP Morgan Chase's corporate headquarters on August 12, 2014 in New York City. U.S. banks announced second quarter profits of more than $40 billion, showing strong signs of a recovering economy. Andrew Burton/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pénteken kezd igazán izgalmassá válni a második negyedéves gyorsjelentési szezon, ahogy három amerikai nagybank is közzéteszi a megelőző negyedéves eredményeit. Az elemzők kimagasló profitokra számítanak, amivel a pénzintézetek megismételhetik az első negyedéves teljesítményt.
Vágólapra másolva!

Bár az amerikai nagybankok kedvező eredményekről számolhatnak be az elemzői várakozások szerint, ez mégsem biztos, hogy meredeken emelkedő részvényárfolyamokat eredményez majd.

Február óta ugyanis az amerikai bankpapírok alulteljesítők a szélesebb piaccal szemben,

mivel Donald Trump adócsökkentéseit és a szabályozások enyhítését eredetileg eufória övezte, majd a részvények gyengélkedni kezdtek.

Az emelkedő jegybanki kamatok alapvetően támogathatják a bankokat, azonban a betéti költségek erősödése, illetve a hitelnövekedés gyengélkedése inkább ellenszelet jelentenek – mondta a MarketWatch-nak Ken Usdin, a Jeffries elemzője.

Trendek és kockázatok

Emellett nem elhanyagolható, hogy a Fed folyamatos kamatemelései mellett a rövid lejáratú hozamok egyre erősödnek, míg a hosszú hozamok laposak vagy csökkenő trendet mutatnak.

Ez pedig egyre jobban felidézi a fordított hozamgörbe árnyát, ami igen gyakran a recesszió előjele.

De ha ettől nem is kell félni, akkor is kérdéses, hogy a bankok profitálni tudnak-e az emelkedő kamatokból, ha a hosszú távú ráták továbbra is nyomottak maradnak. Ennek egyszerű oka abból a különbözetből származik, amely a betéteseknek történő kifizetések és a hitelfelvevőktől beszedett díjak között fennáll.

Pénteken három amerikai nagybank is közzéteszi az eredményeit Forrás: AFP/2015 Getty Images/Brian Ach

A trendet jól mutatja, hogy a 2 éves és a 10 éves lejáratú állampapírok hozamai egyaránt emelkedtek a második negyedév során, azonban köztük lévő rés igencsak beszűkült – június 29-ig 33 bázispontra a március 29-én mért 47 bázispontról.

A lényeg itt az, hogy ha a hozamgörbe fordítottá válik, akkor arra lehet számítani, hogy a banki hitelezések lelassulnak, ami a pénzintézetek eredményeit is negatívan érinti – jelezte Betsy Graseck, a Morgan Stanley stratégája.

Az előzetes várakozások szerint a bankok igen erős kereskedési bevételről jelentenek majd, köszönhetően a megemelkedett részvénypiaci volatilitásnak. A kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) piaca szintén rendkívül erős volt, ahogy három éve a legizmosdabb negyedévet produkálta a terület. Emellett

az amerikai felvásárlási és összeolvadási aktivitás 82 százalékkal rekord szintre, 1000 milliárd dollárra izmosodott.

Mindezek azt támogatják, hogy bankok kedvező eredményekről számolnak majd be.

Az időzítést tekintve pénteken, amerikai tőzsdenyitás előtt jelent a JPMorgan Chase, a Citigroup, valamint a Wells Fargo. A jövő héten hétfőn jön a Bank of America, kedden a Goldman Sachs, szerdán pedig a Morgan Stanley.

A pénteken jelentő egyes bankokkal kapcsolatos várakozások az alábbiak:

JPMorgan

A JPMorgan a FactSet elemzői konszenzusa szerint 2,22 dolláros egy részvényre jutó profitról (EPS) jelent majd, az egy évvel korábbi 1,82 dolláros eredmény után. Az akadémikusokat és más elemzőket megkérdező Estimize prognózisa azonban ennél magasabb, 2,27 dolláros.

Bevételi oldalon a JPMorgan 27,557 milliárdról jelenthet a FactSet szerint,

míg az Estimize itt 27,806 milliárd dollárra számít.

A bank egyébként az elmúlt 13 negyedév során lenyomta az előzetes EPS várakozásokat, míg a bevételek tekintetében az elmúlt 10 hónapban múlta felül a prognózisokat.

Citigroup

A Citigroup a FactSetnek adott válaszok alapján 1,56 dolláros EPS-ről számolhat be a tavalyi 1,24 dollár után. Az Estimize elemzői 1,62 dolláros eredményre számítanak. A bevételi várakozások ezzel együtt 18,502 milliárd (FactSet), illetve 18,650 milliárd dollár (Estimize) között mozognak. Egy évvel korábban a Citigroup 17,901 milliárd dollárt ért el.

A befektetők is készülnek a gyorsjelentésekre Forrás: AFP/Spencer Platt

A Citi egyébként szintén lenyomta a profitvárakozásokat az elmúlt 13 negyedévben, és az elmúlt 5 negyedévben pedig a bevételi prognózisokat is.

Wells Fargo

A Wells Fargo várhatóan 1,12 dolláros EPS-ről jelent majd a FactSet elemzői szerint, miután 1,07 dollárt ért el egy évvel korábban. Az Estimize szakértői szerint a San Franciscói székhelyű bank 1,14 dollárról számol majd be. A bevétel területén a FactSet-nél 21,677 milliárd dollárt várnak, ami csökkenés lenne az egy évvel korábbi 22,169 milliárdhoz képest. Az Estimize által megkérdezettek konszenzusa 21,661 milliárd dollár.

A Wells Fargo a társainál kissé rosszabbul teljesített az elmúlt időszakban,

amennyiben az elmúlt hat negyedévben háromszor alulmúlta EPS fronton az előzetes prognózist. A bevételeknél pedig ötször vétette el alulról a várakozásokat az elmúlt hat negyedévben.

Befektetői várakozások

A fentiek mellett az árfolyamokat elnézve az látszik, hogy a pénzügyi cégeket tömörítő Financial Select Sector SPDR nevű tőzsdén kereskedett alap (ETF) 2,6 százalékot gyengült eddig 2018-ban,

amit leginkább a nagybankok papírjainak gyengélkedése idézett elő.

A pénteken jelentő cégek közül a JPMorgan 0,3 százalékot, a Citigroup 8,3 százalékot, míg a Wells Fargo 6,7 százalékot esett eddig ebben az évben.

A bankok igyekeznek önteni a pénzt a befektetők zsebébe Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Mindeközben az S&P 500 részvényindex 4,5 százalékot, a Dow Jones pedig 0,2 százalékot emelkedett ugyanebben az időszakban.

Javíthatja azonban a kilátásokat, hogy júniusban a Fed egy elég komolynak tekintett stressz teszt után minden nagy amerikai bankot egészségesnek ítélt meg. Ezzel párhuzamosan a pénzintézetek be is jelentették, hogy megemelik a negyedéves osztalékokat és részvényeket vásárolnak vissza – ezzel támogatva a befektetőket, akik így nagyobb valószínűséggel vásárolnak részvényeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!