Brutálisan megbüntette a piac a Facebookot

facebook social közösségi média
Vágólapra másolva!
Több mint 20 százalékot zuhant a szerdai tőzsdezárás után a Facebook részvénye, miután a vállalat a gyorsjelentésében „rémálomszerű" előrejelzést tett közzé. A cég bevételének növekedése ugyanis tartósan elmaradhat a várakozásoktól, ami arra utal, hogy fokozódik a technológiai szupersztár sérülékenysége. Ezzel pedig újabb intő jel érkezett ebben a negyedévben a szektor számára.
Vágólapra másolva!

Szerdán világosan kiderült, hogy a Facebook részvénye nem golyóálló. Miután a tőzsdezárás után megjelent a vállalat gyorsjelentése, a papír azonnal esett 7 százalékot, majd beindult az igazi büntetés, és végül 20 százalékot is meghaladó zuhanás jött össze azt követően, hogy a közösségi médiacég a rendes kereskedés során 1,32 százalékos pluszban zárt – írja a MarketWatch.

Ráadásul a forgalom is jelentős volt, ahogy

több mint 34 millió részvény cserélt gazdát, messze meghaladva az elmúlt hónap 17 milliós átlagát a volumen tekintetében.

Ha pedig ez a csapás kiterjed a csütörtöki rendes kereskedési időszakra is, akkor a Facebook több mint 100 milliárd dollárt veszíthet a piaci kapitalizációjából, és pillanatok alatt elveszítheti az idén eddig összehozott részvénypiaci nyereséget.

Eredmények és várakozások

A háttérben az áll, hogy korábban úgy tűnt, a Facebook képes lesz menedzselni az adatkezelési botrányt, és a részvénye megússza a komolyabb összeomlást. Ahogy azonban kiderült, a bevétel mellett a felhasználók számának növekedése is gyengül, ráadásul ez a jövőben is kitarthat, a befektetők elkezdték büntetni Mark Zuckerberg cégét.

Mark Zuckerberg cége egyre nagyobb szorítástól szenved Forrás: Getty Images/David Ramos

A gyorsjelentésből az derült ki, hogy

a vállalat 5,12 milliárd dolláros profitot ért el az idei második negyedévben, ami részvényenként 1,74 dolláros nyereségnek felel meg.

Ez pedig egyáltalán nem rossz, ha azt nézzük, hogy egy évvel korábban még 3,89 milliárdos (részvényenkénti 1,32 dolláros) volt a profit. Mi több, az eredmény az 1,71 dolláros elemzői konszenzust is felülmúlta. Ezzel párhuzamosan a bevétel 13,04 milliárdos volt, ami igen jelentős, 41,9 százalékos emelkedésnek felel meg éves alapon, azonban elmarad az eddigi növekedési ráta alapján megfogalmazott elemzői várakozásoktól.

Mindeközben a felhasználók számának növekedése lényegében stagnált az USA-ban és Kanadában, illetve negyedéves alapon egyenesen csökkent Európában.

A nagy bejelentés

A Facebook részvénye azonban egészen addig nem mutatott zuhanást, amíg a vállalat pénzügyi vezetője, David Wehner nem állt elő azzal, hogy a cég bevételének növekedése várhatóan a jövőben is lassulni fog.

Közölte, a teljes bevétel-növekedési ráta 2018 második felében is csökkenni fog,

a menedzsment pedig arra számít, hogy ez a zsugorodási ütem akár egy magas egyszámjegyű százalékpontot is elérhet a megelőző negyedévekhez képest.

Egyes elemzők szerint mindez azt jelentheti, hogy a Facebook ebben a negyedévben a „büntetési zónába" kerül, vagyis amíg nem tudja számokkal is bizonyítani a kedvező teljesítményét, addig a befektetők igencsak szkeptikusak lesznek a közösségi média óriással szemben.

A Facebook részvényének idei teljesítménye Forrás: investing.com

Miközben a második negyedévben életbe lépett új európai uniós adatvédelmi szabályozás (GDPR) visszafogta az európai felhasználói szám növekedését,

jelenleg a Facebook szinte egyedül a hirdetőkben reménykedhet.

Hosszabb távon ugyanis még mindig a Facebook rendelkezik a szektor legjobb hirdetési technológiájával – mondják az elemzők.

Roskadozó rali?

Ahogy a közösségi média cég részvénye a zárás után beszakadt, magával rántott más nagy versenytársakat is. A Twitter és a Snapchat mögött álló Snap szintén egyszámjegyű eséseket produkált. A Facebook papírja egyébként a csütörtöki nyitás előtt még hivatalosan 23 százalékos pluszban van ebben az évben, szemben az S&P 500 index 5,5 százalékos emelkedésével.

A befektetők éles, és elsőre talán meglepőnek tűnő reakciója azonban felvet egy problémát, amely ebben a negyedévben már a Netflix kapcsán is előkerült. Nevezetesen, hogy

meddig tartható még fent az a helyzet, hogy az amerikai részvénypiacot lényegében a technológiai óriások hajtják?

A piacok ugyanis ma már olyan hatalmas, szinte alig teljesíthető eredményeket várnak ezektől a vállalatoktól, hogy egyetlen kis hiba is elég, és jöhet a részvény beszakadása. Főleg úgy, hogy ezek a papírok csillagászati értékeltségeken forognak. A következő időszakban tehát érdemes lesz figyelni, hogyan reagálnak a befektetők a technológiai sztárok adataira, ahogy egyre nő a feszültség a piacon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről