Mi a baj a baromfipiacon?

ÁLLAT bővítés csirke ÉPÜLET Foglalkozás gyári munkás háziállat ketrec SZEMÉLY TÁRGY üzem
Pacsa, 2015. december 7. Csirkéket készítenek elő vágásra a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemében Pacsán 2015. december 7-én. Új fogadócsarnok és raktárhelyiségek átadásával fejeződött be a baromfifeldolgozó mintegy félmilliárd forintos bővítésének első üteme. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Nem jók a csirkehúspiac idei kilátásai, mert világszinten és az EU-ban is túltermelés van, ami nyomott árakat eredményez - nyilatkozta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BIT) elnök-igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az ágazat az elmúlt másfél-két évben jó eredményeket produkált, de tavaly szeptember környékén már látszott, hogy kezdenek felhalmozódni a készletek, amelyek még a legderűlátóbb piaci prognózisok szerint is ki fognak tartani júniusig.

A piaci folyamatok alakulásában nagy szerepük volt a különböző állatbetegségeknek, így 2017-ben a madárinfluenzának - amelynek hatásait a magyar baromfiágazat az elmúlt évben már maga mögött hagyta -, valamint az afrikai sertéspestisnek (ASP).

Az ASP miatti korlátozó intézkedések nyomán az európai piacon ragadt hús letöri a baromfiárakat, és ez szakértők szerint hosszabb ideig meghatározó tényező marad.

Forrás: MTI/Varga György

Ehhez hasonló közvetett, de erős befolyása lehet a Brexitnek is.

Az Egyesült Királyság ugyanis közel sem önellátó baromfiból, és az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa bizonytalan, az onnan kiszoruló áru elhelyezése valószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot okoz majd - hívta fel a figyelmet Csorbai Attila, hozzátéve: eközben Ukrajnából továbbra is nagy mennyiségben érkezik az európai piacra legálisnak tűnő, de inkább féllegális áru, ami szintén árlenyomó tényező.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!