A gömbhalaknak több fajtája is létezik, a vadon élők egy részének mája és bőre akár halálos méreg is lehet, ha azokat fogyasztásra való előkészítéskor nem távolítják el megfelelően. Japánban az édesvízi és a tengeri alfajokat is, a sünhalakkal együtt, fugunak nevezik, ahogy az ebből készülő, speciális konyhai szakértelmet igénylő fogásokat is.
A ragadozó gömbhalak másik különlegessége, hogy ha veszélyt sejtenek maguk körül, testüregüket pillanatok alatt képesek elárasztani vízzel, hogy így magukat felfújva nagyobbnak, ezáltal fenyegetőbbnek tűnjenek.
A gömbhalakból készült ételek azonban nemcsak Japánban, hanem máshol is népszerűek.
A Talien Tiencseng Caofejtien haltelepen, a Pekingtől mintegy 230 kilométerre, délkeletre levő Caofejtien ipari területen, a pekingi Tiencseng Tiger Puffer étteremlánc tulajdonában levő haltelep 1993 óta tenyészt gömbhalat.
2016 előtt főként japán és dél-koreai exportra termelt, azóta azonban a tenyészáru felét a cég négy, gömbhalra szakosodott pekingi éttermében értékesíti.
Az ellenőrzött halak fagyasztott állapotban kerülnek a vendéglátóhelyekre, ahol akváriumban úszkáló fajtársaik pusztán díszként szolgálnak. A gömbhalfogások ára mintegy 300 jüan (kb. 12-13 ezer forint) körül mozog.
Kattintson a képre, ahol ritka felvételeket láthat az étkezési gömhaltenyésztés egy-egy mozzanatáról!