Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

A pénzmosási botrányok miatt lemondott a Swedbank elnöke

svéd bankjegy
Samples of new Swedish bank notes are seen at a press conference in Stockholm on October 1, 2015. Thursday saw the biggest switch in bank notes and coins that Sweden has ever seen, with over 300 million old bank notes and two billion coins to be replaced by new currency designed to defeat counterfeits. The current 100 and 500 notes will be invalid after June 30, 2017. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL +++ SWEDEN OUT +++ / AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / PONTUS LUNDAHL
Vágólapra másolva!
A Swedbank pénzmosási botránya miatt azonnali hatállyal lemondott tisztségéről a bank elnöke, Lars Idermark, akit igazgatótanácsának nagy része is követhet. A bejelentés után esni kezdett a bank részvényének árfolyama.
Vágólapra másolva!

A Swedbank közgyűlése előtt az egyik tulajdonos, az Alecta vezérigazgatója, Magnus Billing azt írta, hogy „Nem vagyunk elégedettek a pénzmosás kérdésének kezelésével. A bankba vetett bizalom sérült, ezért a jelölő bizottság megkezdi a testület megerősítését".

A bank fő tulajdonosainak az a terve, hogy a Swedbank jelenlegi igazgatóságának nagy részét lecserélik. Új elnököt pedig a bankon kívülről akarnak hozni.

A bejelentés után a svéd tőzsdén azonnal, mintegy két százalékos árfolyamcsökkenés következett.

A bank által kiadott sajtóközleményben Lars Idermark azzal indokolta a lemondását, hogy a közelmúltban folytatott jelentős vitát követően a pénzmosás gyanújának a balti országokban kezelt módja nem egyeztethető össze a vezérigazgatói megbízatásával.

Svéd korona bankjegyek - két észak-európai bank Észtországban mosta a pénzt éveken keresztül Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A kinevezési bizottság pedig bejelentette, hogy rendkívüli közgyűlést tartanak, azt egyelőre nem tudni, hogy mikor.

Joakim Bornold, az Expressen.se svéd hírportál által megkérdezett közgazdász nem tartja váratlannak a történteket. „Ez nem volt egy derült égből villámcsapás. A bizalom nincs meg sem a tulajdonos, sem az ügyfelek részéről. Ebben az esetben indokolt, hogy valaki más vegye át a bank vezetését" - fogalmazott a közgazdász.

A rendőrségi nyomozás során a hatóságok arra jutottak, hogy a bank belső információkkal szolgált a 15 legnagyobb részvényesének a Swedbank balti műveleteiben feltételezett pénzmosási gyanúval kapcsolatban.

Cikkünk az Expressen.se cikke alapján készült.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről