Gombát lát maga előtt? Lehet, hogy aranylelőhelyre bukkant

gomba
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók szenzációs új felfedezésről számoltak be. Kimutatták, hogy egyes gombák szárukon hordozhatják aranyérc nyomait, ami pedig azt jelzi, hogy a helyszínen aranylelőhely húzódik a felszín alatt. Mindez nagy jelentőségű lehet a világ egyik legnagyobb aranykitermelő országában, Ausztráliában - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál tudósokat és ipari kutatással foglalkozó szakembereket tömörítő, nemzeti tudományos állami ügynökség, a CSIRO tagjai, arról számoltak be, hogy gombákon, azok szálszerkezetében mutatták ki arany jelenlétét, ami a közelben lévő aranyérc lelőhelyre utal. A tudósok szerint ez azért különösen nagy jelentőségű, mert az aranyércet eddig - ebben a vonatkozásban - kémiailag inaktívnak vélték, szemben a vassal, mangánnal vagy a kalciummal. Most viszont bionyosságot nyert, hogy az arany képes reakcióba lépni ilyen élő szervezetekkel, ami - állítják a kutatók - "nagyon ritka és szokatlan jelenség."

Ennek a jelenségnek a felfedezése segíthet megérteni azt, hogy az arany és más elemek hogyan oszlanak szét a Föld felszínén" - mondja Tsing Bohu, a kutatócsoport vezetője az ausztrál ügynökség közleményében.

Illusztráció Forrás: MTA

A kutatók máris azt közölték, további elemzésekbe fognak azért, hogy megértsék és modellezni tudják, hogyan lép a gomba interakcióba az arannyal, és

van-e összefüggés eközött és a felszín alatt rejtőző aranylelőhely nagysága között.

Mindennek nagy jelentősége lehet az arany ipari jellegű kitermelésében és hasznosításában. Ausztrália a világ egyik legnagyobb aranykitermelője. 245 milliárd dollár körüli exportjában a feldolgozatlan arany a negyedik legfontosabb kiviteli cikk, évi nagyjából 14 milliárd dollárral, de 2017-ben

a kivitel értéke a 18 milliárd dollárt is meghaladta.

Az előrejelzések szerint azonban a közeli jövőben a kitermelés csökkenése várható. A CSIRO korábbi közlése szerint hacsak nem találnak újabb lelőhelyeket az országban, akkor egészen biztosan kevesebbet tudnak szállítani a világpiacra az értékes nemesfémből.

Ezért a kormányzat jelentős támogatást biztosít azokra a kutatásokra, melyek új módszerek szerint tárnák fel a lelőhelyeket a bányacégek számára. Épp ezért válhat fontossá az is, hogy a gombával kapcsolatos felfedezést jegyző kutatók bejelentették, munkájukat kiterjesztik a hulladékkezelésre is.

Vagyis arra, hogy úgynevezett bioremediációval mutassák ki az értékes arany jelenlétét a szemétben.

A bioremediáció "olyan technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket alkalmaz a környezeti kockázat redukálását végző technológiában: a szennyezőanyagok koncentrációjának és/vagy káros hatásának elfogadható szintre csökkentése céljából." Az erre az eljárásra épülő technológiáknál a mikroorganizmusok illeve növények képesek csökkenteni a környezeti szennyezést, vagy például elősegíteni a talaj (üledék) kedvező tulajdonságainak megőrzését. Ha a kutatók elképzelése beválik, a gombáknak nagy szerep juthat a jövőben abban, hogy a hulladékból kinyerhessék az értékes, ipari felhasználásra alkalmas aranyat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről