Az Európai Unióban az egyre erősödő kávéfogyasztás az áremelkedés irányába lökte a piacot, csakhogy a termelői oldalon meg folyamatosan estek az árak. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a jól pörgő kávépiacon a termelők megélhetése egyre bizonytalanabbá vált. Sok dél-amerikai farmer kénytelen volt felhagyni a kávétermesztéssel és sokan közülük a jobb élet reményében elindultak az Egyesült Államok felé, hogy ott próbáljanak szerencsét - idézi az Euronews cikkét a Napi.hu.
Az elmúlt években átrendeződés ment végbe a piacon, a nagy termelők közül néhányan brutálisan növelték a termelésüket.
Brazília, Kolumbia, Honduras és Vietnam olyan mennyiségű alapanyagot dobott piacra, hogy a túlkínálat miatt zuhantak a felvásárlási árak, ez pedig sok kistermelő számára katasztrofális következményekkel járt - nyilatkozta Jose Sette, a Nemzetközi Kávészövetség ügyvezető igazgatója az Euronewsnak.
Eközben azonban az európai piacon egy cseppet sem lett olcsóbb egy csésze kávé.
A reggeli csésze fekete ára ugyanis csak kis részben függ az alapanyag árától.
Mire egy presszókávé eljut a fogyasztók asztalára, nagyon sokféle költség rakódik rá: szállítás, pörkölés, adók, bérleti díjak, energiaárak és a munkaerő költsége.
A Nemzetközi Kávészövetség most azon dolgozik, hogy a termelői oldalon leültesse a nagyokat, hogy a rövidtávú sikerek érdekében ne tegyék tönkre a tradicionálisan kávétermesztésre ráállt kicsiket, ám ez egy hosszú folyamat lesz.