Így kaphatják vissza a cégek elveszettnek hitt adóforintjaikat

advice analysis brand business businessman chart company competition concept consultant creative development diagram display economic education financial goals graph growth hand icon idea industry information innovation inspiration intelligence job man ma
21270822 - businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
Egészen idáig a magyar jogszabályok nem ismerték el a behajthatatlan követelésekre eső adóalap csökkentését. Az eladóknak ezért olyan termékek vagy szolgáltatások után is be kell fizetniük az áfát, amit a vevőjük soha nem térített meg. A helyzet több uniós országban is hasonló volt, amire az Európai Bíróság (EUB) először a C-246/16.‭ ‬számú, úgynevezett Enzo Di Maura ügy során adott egyértelmű állásfoglalást: a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A cégeknek azonban számos feltételnek meg kell felelniük, ha élni akarnak az új lehetőséggel – hívták fel rá a figyelmet az EY szakemberei a cég adójogi konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elfogadta a kormány javaslatát, amivel 2020 január elsejétől megkísérel harmonizálni egy, az uniós joggyakorlat és a hazai szabályok közötti eltérést.

Ennek eredményeként a magyar vállalatoknak is lehetősége lesz behajtani a korábban elveszettnek hitt követeléseikre eső áfát.

„A törvénymódosítás hatására a hazai cégek visszaigényelhetik azokat az akár milliós összegű adóforintjaikat is, amikről már évekkel ezelőtt lemondtak. Ezzel a lehetőséggel minden vállalatnak érdemes élnie. Fontos azonban, hogy a társaságok tudatában legyenek - a jogalkotó számos feltételhez köti a fizetést, amire fel kell készülniük" – emelte ki Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda adójogásza.

A cégek - a szabályok betartásával - 2020. januártól visszakaphatják a behajthatatlan követelésre korábban már megfizetett áfát Forrás: Origo

Az új áfatörvény fogalmat alkotott a behajthatatlan követelésre,

aminek lényeges eleme, hogy szinte bizonyosnak kell lennie, hogy a vevő nem bírható megfizetésre.

Meghatározta továbbá az adóalap-csökkentés feltételeit, amelyek között például szerepel, hogy a követelés legalább egy éve lejárt, az ellenérték más módon nem térült meg és a felek egymástól függetlenek.

„Mindenképpen jó hír a hazai cégeknek, hogy a jogalkotó felismerte, hogy az Európai Bíróság utóbbi években a behajthatatlan követelések kapcsán hozott következetes döntései miatt a szabályok módosításra van szükség. Az új áfatörvény ugyanakkor nem teljesen konform az uniós joggyakorlattal" – hívta fel rá a figyelmet Séra Gergely, az iroda szakembere.

Séra Gergely szerint

az EUB gyakorlatából nem következik, hogy a nem független társaságok követeléseit – minden további feltétel nélkül – ki lehetne zárni.

A jövőben ezért érdemes rendszeresen konzultálni olyan felkészült adójogászokkal, akiknek széles rálátásuk van a bírósági gyakorlatra, hiszen ők a jelenlegi jogszabályokon felüli lehetőségeket is adhatnak a vállalkozásoknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről