A Reuters által megkérdezett elemzők a fogyasztói árak 4,9 százalékos éves növekedésére számítottak.
A sertéshús ára decembertől januárig rendkívüli mértékben emelkedett, amit a szakértők a holdújévi ünnepségeknek, valamint a koronavírusos megbetegedéseknek tulajdonítanak. Az árakat azonban leginkább az afrikai sertéspestis megjelenése okozta, amiért az ország sertésállományának nagy részét meg kellett semmisíteni.
A disznóhús a kínai konyha egyik fő alapanyaga.
Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza és tanácsadója elmondta, hogy az ünnep és a megbetegedések következtében történő felhalmozás, valamint az ellátás akadozása indukálta az élelmiszerárak növekedését.
A kínai kormány az ünnepek előtt bejelentette, hogy megfelelő mennyiségű sertéshús tartalékkal rendelkezik.
Továbbá több amerikai beszállítóval is szerződést kötöttek import áru behozatalára, valamint több, növényi alapú élelmiszereket gyártó cég, mint például a Zhenmeat már borsóból készít sertéshús ízű termékeket.
Hannah Anderson, a J. P. Morgan Asset Management globális piaci stratégája ugyanakkor arról beszélt, hogy
a következő hónapokban nagy kilengések várhatóak az ázsiai ország fogyasztói áraiban.
Véleménye szerint a kínai inflációs pálya idén attól függ majd, hogy a gazdaság milyen gyorsan kap erőre a vírus okozta leállások után.