Éveken át engedély nélkül gyűjtöttek pénzt, 800 milliós MNB-bírságot kaptak

Magyar Nemzeti Bank, MNB, MNB székház, Szabadság tér 9., székház
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) véglegesen megtiltotta két magánszemélynek (a budapesti K. Csabának és az indonéziai P. N. S.-nek), illetve két cégnek, melyek székhelye a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken található (British Assets and Investment Management Ltd. és Direct Market Access Ltd.), hogy engedély nélküli befektetési tevékenységet végezzenek. A jegybank emellett a jogosulatlan tevékenységek miatt a négy érintettre összesen 830 millió forintos piacfelügyeleti bírságot is kiszabott.
Vágólapra másolva!

Az MNB ideiglenes intézkedésként már korábban is megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását a fenti magánszemélyek és cégek részére. A jelenlegi ellenőrzés során 5 országot érintő, itthon a rendőrség közreműködésével végzett, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzésekre is sor került.

Ezek alapján kiderült, hogy magyarországi befektetőknek két ausztráliai, s egy máltai székhellyel rendelkező, az MNB engedélyével nem rendelkező befektetési vállalkozás szolgáltatásait közvetítették.

A két magánszemély annak ellenére folytatta több éven át a tevékenységét, hogy nem rendelkezett jegybanki regisztrációval, s a velük kapcsolatba kerülő hazai ügyfeleknek akár évi mintegy 40 százalékos hozamot is ígértek,

emellett portfóliókezelést is végeztek, szintén jegybanki engedély hiányában, miközben portfóliókezelést csak befektetési vállalkozás és hitelintézet végezhet, magánszemély nem.

Az engedély nélküli befektetési szolgáltatás, illetve a bejelentés hiányában végzett közvetítés bűncselekménynek minősül, ezért az MNB feljelentést tett az ügyészségen.

A Magyar Nemzeti Bank öt országot érintő piacfelügyeleti vizsgálattal tárta fel az engedély nélküli közvetítői és portfóliókezelési tevékenységet Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fentiek alapján a jegybank mai határozatában K. Csaba magánszemélyt 90 millió, P. N. S. magánszemélyt pedig 280 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte jogosulatlan közvetítői tevékenység miatt, s véglegesen megtiltotta számukra ennek folytatását.

A jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelés miatt egy másik határozatban P. N. S.-re 180 millió, a British Assets and Investment Management Ltd.-re 145 millió, a Direct Market Access Ltd.-re pedig 135 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB, és véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A fenti magán- és jogi személyek tevékenysége miatt kis számú magyar befektető jelentős veszteséget szenvedett el.

Az MNB az eset kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogyasztóknak

egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt célszerű mindig előzetesen ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató, ügynök rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval,

s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Amennyiben az adott szolgáltató engedéllyel, vagy regisztrációval nem rendelkezik, javasolt bejelentést tenni az MNB felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!