A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Százezreket menthet meg az Orbán-terv állami bértámogatása

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
A háromszázezret is megközelítheti azoknak a száma a hónap végére, akik élnek az Orbán-terv részeként meghirdetett állami bértámogatással, s ezáltal megmarad a munkahelyük – mondta a Magyar Hírlapnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő. A munkakeresés módja, célja is változott, vannak, akik átmeneti megoldásként teljesen más területen helyezkednek el.
Vágólapra másolva!

Minden ágazatnak és minden cégnagyságnak komoly segítség a járvány idején a munkahelyvédelmi bértámogatás, mely május 1-jétől igényelhető, és az első öt napban már közel 55 ezren vették igénybe. Az első héten még az igénybe vevők nagyobb része nagyvállalatok dolgozója volt, legtöbbjük a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, valamint a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén dolgozott.

"Úgy gondolom, a hónap végére elérheti a programban részt vevők köre a 250–300 ezer főt is" – tette hozzá Szalai Piroska.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A foglalkoztatottsági adatokat ismertetve elmondta, hazánkban az első negyedévben 4,2 millióan dolgoztak az elsődleges munkaerőpiacon, azaz belföldön és nem közfoglalkoztatottként. Közülük mindössze 243 ezer fő dolgozott részmunkaidőben, azaz 36 óránál kevesebbet hetente.

A munkahelyvédelmi bértámogatást a kormány azon munkavállalók számára hozta létre, akiknek nem szűnt meg a munkaviszonyuk, de a koronavírus hatására a munkaidejüket heti 10–34 órára lecsökkentette a munkáltató, s ezáltal a bérük is arányosan lecsökkent.

Ők a nettó bérük kieső munkaidőre jutó arányos részének hetven százalékát kaphatják kiegészítésképpen a kormányhivataltól három hónapon át úgy, hogy még egy negyedik hónapos továbbfoglalkoztatást is vállal náluk a munkáltatójuk.

Legfeljebb a nettó minimálbér kétszereséig vehető figyelembe az alapbér a támogatás számításánál, a legnagyobb támogatás így havi 112.418 forint lehet.

A programban résztvevőknek tehát a következő négy hónapban mindenképpen meg fog maradni az állásuk, amely védettség a májusban bekapcsolódók esetében legalább szeptemberig szól. Csak ezzel az egy intézkedéssel a kormány akár a foglalkoztatottak tíz százalékának is védelmet tud biztosítani.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A munkáltatók számára is komoly segítség, hogy meg tudják tartani a kiváló képességű és tapasztalt munkavállalóikat, s így biztosítható a gyors újrakezdés - tette hozzá a szakértő.

Szalai Piroska rámutatott, a munkából kiesett nők eddig inkább az inaktívak számát növelték, s kevésbé lettek munkanélküliek. A bértámogatás számukra is komoly segítséget tud nyújtani, hisz az átmeneti, akár őszig tartó részmunkaidős foglalkoztatással

könnyebb lesz a családoknak összehangolni a családi és a munkahelyi feladatokat akár egészen az iskolakezdésig.

A munkakeresők világa is átalakult – mondta el a szakértő a lap kérdésére. Sokan jelentek meg olyanok, akik a veszélyhelyzet alatt jövedelemforrást keresnek addig, amíg nem folytathatják a munkát a saját szakmájukban, vállalkozásukban. Ilyen példa a fotós, aki pár hétre vagy hónapra elment olyan étterembe futárnak, amelyik most indította el a házhoz szállítást, ha pedig ismét megtarthatók lesznek a nagyrendezvények, visszatér eredeti foglalkozásához. Az átmeneti időre vagy hosszabban szabaddá vált munkavállalók közül nagyon soknak sikerült gyorsan új munkát találni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!