Szárnyal a Hertz részvénye, mióta a cég csődvédelmet kért

A Hertz Autókölcsönző egyik irodája New Yorkban
A Hertz autókölcsönző egyik irodája New Yorkban
Vágólapra másolva!
Hatalmas részvénypiaci ralit produkál a Hertz autókölcsönző, mióta a vállalat május végén csődvédelmet kért. Ahogy a különleges vásárlók megjelentek a piacon, volt olyan nap, amikor a cég papírja több mint 100 százalékot drágult.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre igen meglepő a Hertz részvényének teljesítménye az elmúlt időszakban. A világ egyik legrégebben működő autókölcsönző vállalata ugyanis május 22-én csődvédelmet kért, mivel a koronavírus-járvány miatt lényegében összeomlott a társaság bevétele.

A Hertz jelentős részben támaszkodik a reptéri autókölcsönzésekre, de mivel a légiközlekedés lényegében leállt, a Hertz is hatalmas veszteséget könyvelt el.

Ezt követően jelentették be, hogy nem tudják fizetni a kötelezettségeiket, vagyis csődvédelemért folyamodnak.

A csőd kapcsán egyébként külön érdekesség volt, hogy a társaság pár nappal a bejelentés előtt még 16,2 millió dollárt fizetett ki a dolgozóinak bónuszként.

Normális esetben azt gondolhatnánk, hogy ilyenkor egy vállalat részvénye hatalmas zuhanásba kezd, hiszen mindenki igyekszik túladni a papíron. A Hertz esetében azonban nem ez történt.

A cég részvénye ugyanis több mint tízszeresére drágult május vége óta, és csak a múlt pénteken több mint 100 százalékot, míg hétfőn 115 százalékot emelkedett a papír.

– írja a Business Insider.

A Hertz részvényének teljesítménye a legutóbbi csúcsa óta Forrás: Investing.com

A Hertz részvénye egyébként a május 22-én (pénteken) bejelentett csődvédelmi kérelem után, a következő kereskedési napon (hétfőn) még csökkenéssel kezdett. Akkor a hírre a papír 0,41 dolláron nyitott, majd lesüllyedt 0,40 dollárig. Azt követően viszont megindult a szárnyalás, és az autókölcsönző részvénye múlt pénteken már elérte a 3,70 dolláros árfolyamot, majd hétfőn 5,53 százalékon fejezte be a kereskedést.

A vásárlási lendület hátterében az áll, hogy számos kisbefektető úgy számol, hogy a légiközlekedés újraindulásával a Hertz is új lendületet vesz majd. Ez azonban még így is igen kockázatos befektetés.

Általában ugyanis a csődöt jelentő cégek részvényeinek értéke gyakorlatilag eltűnik, vagyis kérdés, hogy milyen sors vár a Hertz papírjára.

Főleg, hogy a vállalat továbbra is negatív trendet produkál a tőzsdén. A Hertz árfolyama ugyanis még most is jelentősen elmarad a februárban elért 20 dollár körüli értéktől.

Volt azonban olyan nagybefektető, aki – rövid távon legalábbis – elszámította magát. A hivatalos adatok szerint ugyanis a milliárdos, Carl Icahn, 0,72 dolláros átlagáron szabadult meg gyorsan a Hertz részvényeitől, ami végül is több mint 1,8 milliárd dolláros veszteséget jelentett a befektetési gurunak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről