A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Közösen határoznak meg emissziós kvótát az olajipari óriások

tengeri olajtárolás, Nigéria, Egina
A photo taken on february 23, 2018 shows the Egina FPSO berthed in Lagos harbour, Nigeria. - The Egina FPSO (Floating Production Storage and Offloading) unit is the largest FPSO ever installed in Nigeria and has the capacity to produce up to 200 000 barrels of oil per day. (Photo by Stefan HEUNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A világ vezető olajtársaságainak egy része először tűzött ki célokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére, mivel a vállalatok az utóbbi időben komoly nyomás alá kerültek – összegzi a Reuters.
Vágólapra másolva!

Az Olaj- és Gázklíma Kezdeményezés (OGCI) 12 tagja tűzte ki célul az emissziós kvótát, a tagok között ott van a Royal Dutch Shell, a BP, a Saudi Aramco, a kínai CNPC, a Total, valamint az Exxon Mobil is.

A csoport tagjai a világ olaj- és gáztermelésének több mint 30 százalékát fedik le.

Illusztráció Forrás: AFP/Stefan Heunis

A tagok megállapodtak abban, hogy 2025-ig az átlagos szénkibocsátást 21 kilogramm alá csökkentik hordónként – 2017-ben hordónként 23 kilogramm szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe.

A cégek továbbá megállapodtak a károsanyag-kibocsátáshoz szükséges módszertanban, és

a jövőben szándékukban áll ezt kiterjeszteni további ágazatokra,

például a cseppfolyós gáz előállítására és finomítására.

Ez jelentős mérföldkő, ami a közös munka kezdetét jelenti. Most első lépésként ennek a rövidtávú célkitűzésnek a megvalósítására koncentrálunk – összegezte az OGCI elnöke és Bob Dudley, a BP korábbi vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Ugyanakkor számos vállalat már elérte és túlteljesítette a közösen meghatározott célokat. Például a Saudi Aramco – amely a világ legnagyobb olajexportőre – 2019-es éves jelentése szerint hordónként 10,1 kilogramm káros anyagot bocsátott csak ki.

Továbbá a norvég Equinor célul tűzte ki, hogy 2025-ig a hordónkénti kibocsátást 8 kilogramm alá csökkenti.

A szakértők szerint az iparági károsanyag-kibocsátás 18 kilogramm hordónként.

Az OGCI a csoport kollektív szén-intenzitását évente jelenteni fogja, az adatokat pedig az EY könyvvizsgáló, mint független harmadik fél fogja ellenőrizni. A tervek között szerepel továbbá a metánkibocsátás csökkentése is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!