A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Három hónap alatt cseréli bankjegyeit egy 100 milliós ország

A jelenlegi repülőtér tehermentesítését szolgálja majd az új légikikötő
An entrance of the newly opened terminal during the inauguration ceremony of the Addis Ababa Bole International Airport's new terminal in Addis Ababa, Ethiopia, on January 27, 2019. - The airport's new expanded passenger terminal enhances the capacity of passengers about three times, from 7 million to 22 million, per annually. (Photo by Michael TEWELDE / AFP)
Vágólapra másolva!
Új bankjegyeket vezet be az etióp kormányzat, hogy a készpénzállomány megújításával szorítsák vissza az illlegális pénzmozgásokat és ezzel segítsék a gazdaság erősödését. Ez utóbbira pedig nagy szükség van: a helyzet komolyságát az mutatja, hogy a kormány elképzelései szerint három hónap alatt cserélnék le a lakosságnál lévő fizetőeszközök nagyját. Ez önmagában hatalmas kihívás az óriási kiterjedésű, etnikailag és nyelvileg rendkívül változatos, 100 milliónál is népesebb országban.
Vágólapra másolva!

Abij Ahmed etióp miniszterelnök mutatta be az új 5, 10 valamint 100 birres bankjegyeket, melyek a meglévőket váltják a kelet-afrikai országban. A kormányfő emellett bemutatta az ország új 200 birres bankjegyét is (kb. 1700 forint). Ezek bevezetésétől azt remélik, jelentősen javul a kereskedelmi bankok likviditása és csökken az illegális kereskedelmi tevékenység - áll a miniszterelnöki közleményben.

Az országnak mintegy 3,6 milliárd birrbe, azaz közel 30 milliárd forintjába kerül a régi bankjegyek bevonása és az újak terítése.

Az átállás ugyanakkor erőltetett tempójú, a lakosságnak mindössze három hónapot adtak arra, hogy az állampolgárok a náluk lévő régi bankjegyeiket újakra cseréljék.

Abij Ahmed, etióp kormányfő egy 2019-es felvételen Forrás: AFP/Michael Tewelde

Az etióp bankárszövetség már régóta sürgette a kormányzatot a bankjegyállomány megújítására. Etiópiában ugyanis még mindig nagyon jelentős a készpénzforgalom a hétköznapokban, a digitális megoldások kevésbé elterjedtek. Megerősödött ugyanakkor az illegális kereskedelem is, ami értelemszerűen a pénzintézetek kimaradásával bonyolódik, és azt eredményezi, hogy az etióp gazdaságban mintegy 113 milliárd értékű birr forog a formális pénzügyi kereteken kívül. Ez gyengíti a gazdaság teljesítményét és likviditási problémát okot a bankoknak.

A Quartz idéz egy, a fejlődő gazdaságokkal foglalkozó közgazdászt Addis Ababából, aki azt mondja: bár a bankjegycsere nagyon költséges dolog, de rendkívül fontos a gazdaság számára. Különösen Etiópiának, mely erős inflációs nyomás alatt áll, ami pedig a vásárlóerőn is meglátszik. Az új bankjegyek megjelenése az erre adott megfelelő válasznak tekinthető, és könnyen lehet, hogy hamarosan az 500-as és az 1000-es címlet is bemutatkozhat - állítja az elemző.

A főváros nemzetközi repülőterének új terminálja Forrás: AFP/Michael Tewelde

Bár a demonetizálás - azaz a meglévő fizetőeszközök kivonása - kedvelt gazdasági stratégia a fejlődő országokban a fennálló nehézségek kezelésére, korántsem kockázat nélkül. Etiópiában viszont nagy segítség lehet a szürkegazdaság súlyának csökkentésében. Egyes közgazdászok ugyanakkor úgy vélik, nagyon komoly bizonytalanságot, sőt, káoszt is szülhet a piacokon egy ilyen lépés addig, amíg az állampolgárok a bankjegyek cseréjével vannak elfoglalva.

Etiópiában utoljára az etióp-eritreai háború lezárását követően, húsz évvel ezelőtt mutattak be új bankjegyeket.

null

null

A kormányzat az elmúlt években többször nyúlt a pénznyomtatás eszközéhez az adósságfinanszírozásban.

A készpénzállomány nagysága az Eitóp Nemzeti Bank adatai szerint évente átlagosan 20 százalékot nőtt az elmúlt 15 évben, 104,4 milliárd birről 1 ezer milliárd birr fölé emelkedve.

Etiópia az elmúlt években dinamikus gazdasági fejlődést produkált, Abij Ahmed kormányfő pedig tavaly Nobel-békedíjat kapott az etióp-eritreai közeledésben elért eredményeiért. Ugyanakkor az ország gazdasága az elmúlt évek erősödése után gyengélkedik, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap is jelentősen rontotta az éves növekedési kilátásáokat. Májusban pedig az ország adósbesorolása romlott, mivel a kormány bejelentette, Etiópia is részt venne abban az adósság-átütemező programban, melyet a G20-országok a fejlődő és az alacsonyabb jövedelmű országok támogatására hirdettek meg, hogy azok képesek legyenek növelni egészségügyi ráfordításaikat a világjárványra tekintettel.

Etiópiában igen erős az informális szektor a gazdaságban, a legtöbb tranzakció még mindig készpénzben zajlik.

A készpénzhasználat csökkentése érdekében az etióp Nemzeti Bank nemrég felvételi limitet vezetett be, kormányzója pedig azt nyilatkozta, az új címletek hosszabb távon segíteni fognak abban, hogy némileg visszaszoruljon a készpénzhasználat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!