Az 1996-os BSE, vagy közismertebb nevén „kergemarha-kór" járvány után teljesen leállt az USA-ba irányuló brit marhahús export.
Húsz év után azonban most változik a helyzet, és mostantól hivatalosan is elindulhatnak az első szállítmányok az észak-írországi Foyle Food Grouptól
– írja a BBC.
Miközben az egyik brit mezőgazdasági szervezet szerint „történelmi pillanatnak" vagyunk tanúi, a kormány azzal számol, hogy az amerikai piac mintegy 66 millió fontos üzleti lehetőséget jelent majd a következő öt évben.
A döntés előzménye, hogy 2019-ben az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság megvizsgálta a brit marhahús- és bárányexport lehetőségét, és a marhahús zöld jelzést kapott. A bárány esetében egyelőre még várni kell az export beindulására.
A brit kormány emellett jelezte, a marhahús-export megnyitása csupán a jéghegy csúcsa.
Az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások ugyanis hatalmas exportlehetőségeket biztosíthatnak majd a brit mezőgazdaság számára.
Jóllehet a kormány hivatalos közlése szerint a legszigorúbb és legmagasabb standardokhoz tartják majd magukat, egyes kritikusok attól tartanak, hogy a kereskedelmi megállapodás a gyengébb minőségű élelmiszer behozatalát is megnyitná a szigetországba.