Ők voltak minden idők legnevesebb tőzsdecápái

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Financial district New York,New York City  USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: Charging Bull Statue is seen lonely at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A pénzvilág legsikeresebb befektetői igazi sztárnak számítanak a saját területükön. Mindenki szeretné ellesni a titkaikat, az általuk megalkotott módszereket világszerte alkalmazzák, a pénzvilág törvényszerűségeit leíró mondásaikat újra és újra idézik. Az investopedia.com segítségével bemutatunk ötöt, minden idők legnagyobb tőzsdegurui közül.
Vágólapra másolva!

John Bogle

89 éves korában tavaly év elején halt meg John Bogle, a Vanguard Group alapítója. Számos újítás kötődik a nevéhez a befektetések világában. Őt nevezték például az „indexbefektetések atyjá"-nak. 1974-ben hozta létre a Vanguardot, amely az amerikai S&P 500-as tőzsdeindexbe történő befektetésekre specializálódott alap volt.

Filozófiája azon alapult, hogy nem egy-egy céget kell megtalálni, amibe érdemes befektetni, hanem meg kell venni egy egész piacot, vagyis például az S&P tőzsdeindexet leképező terméket.

Más szóval nem a tűt kell keresni a szénakazalban, hanem meg kell venni az egész szénakazlat.

John Bogle Forrás: FilmMagic/2017 Taylor Hill/Taylor Hill

További újítása volt a passzív befektetési alapok megteremtése – amelyek eltérően az addig kizárólag aktív kezelésű alapoktól – jóval olcsóbbak voltak azoknál, hiszen nem számítottak fel évi akár 3-4 százalékos kezelési díjat. Bogle bebizonyította, hogy sokkal kevesebb pénzből is lehet alapokat kezelni. Kezdetben persze komoly ellenérzéssel találta magát szemben, különösen az aktív alapkezelők részéről. Mára azonban az ETF-ek és a passzív befektetési alapok komoly kihívói lettek a drágán kezelt aktív alapoknak. Az általa alapított Vanguard mintegy 5100 milliárd dollárt kezel, jellemzően évi 0,01-0,2 százalékos költséggel.

Újításaival a pénz világában sokak körében megbecsülést vívott ki magának.

– idézte például a CNBC Warren Buffett amerikai milliárdost.

Peter Lynch

Peter Lynch Forrás: Getty Images/James Schnepf

Peter Lynch, a Fidelity Magellan alap legendás menedzsere, aki 1977 és 1990 között kezelte ezt a befektetési alapot. Ebben az időszakban 20 millió dollárról 14 milliárdra emelkedett az általuk kezelt tőke. Ez alatt a 13 év alatt a Magellan 11 alkalommal produkált magasabb hozamot az S&P indexnél, ami éves átlagban 29 százalékos hasznot jelentett befektetői számára.

Gyakran „kaméleonnak" is nevezték, mert mindig kitűnően tudott alkalmazkodni az éppen uralkodó befektetési trendekhez.

Lynch befektetési filozófiájáról több könyvet írt (az alapkezelés után a sorban rögtön a könyvírás volt a legsikeresebb pénzügyi vállalkozása), és ezek a művek a szerző hitelességén túlmenően a mondanivaló rendkívüli egyszerűségével, az intellektus letisztultságával nyűgözik le az olvasót. Kezdő és haladó befektetőknek egyaránt ajánlható a "Peter tízparancsolata" című munkája, amelyben a befektetések legfontosabb szabályait foglalta össze.

Jesse Livermore

Jesse Livermore Forrás: Getty Images

Livermore egy olyan ösztönös pénzügyi zseni volt, aki semmiféle ismerettel nem rendelkezett ezen a területen, mindent a kudarcaiból és a sikereiből tanult meg. Még tizes éveinek elején járt, amikor már elkezdett kereskedni, és állítólag 15 éves korára már több mint 1000 dollár nyereséget tudott felmutatni, ami akkoriban igen szép pénznek számított. Az általa megalkotott elméleteket mind a mai napig alkalmazzák a világ pénzpiacain.

Élettörténete mozivászonra kívánkozik, hiszen pályája bővelkedett eget rengető csúcsokban, megsemmisítő bukásokban és kalandregénybe illő fordulatokban.

Így indult a világ egyik leghíresebb pénzügyi befektetőjének a karrierje

Warren Buffett neve talán azok számára is ismerősen cseng, akik soha életükben nem kerültek a befektetési világ közelébe. Az amerikai pénzügyi guru ugyanis az elmúlt évtizedekben legendává vált. Ő a tökéletes megtestesítője annak a klasszikus befektetési stratégiának, amely nem gyors profitot keres, hanem megfontoltan, évtizedekre tervez.

Egyetlen nap leforgása alatt például 100 millió dollárt (mai érték szerint 2 milliárdot) keresett short pozícióival az 1929-es tőzsdeválság idején. Ennek kapcsán egy másik akkori sztárbefektető, John Piermont Morgan egy nyilatkozatában az egész krachért Livermore-t tette egy személyben felelőssé.

Benjamin Graham

Benjamin Graham Forrás: Wikimedia Commons

Benjamin Graham tőkepiaci tapasztalatait 1914-től, a Newburger, Henderson & Loeb Társaságnál szerezte, és 1926-tól 1954-ig vezette a Graham-Newmant. Az 1929-ben kezdődő gazdasági világválság majdnem tönkretette, de mindez módszerei kidolgozásához felbecsülhetetlen tapasztalatokat adott.

Grahamet minden idők egyik legjobb befektetőjeként tartják számon. Leghíresebb tanítványa Warren Buffett, aki a kétezres évek óta a világ leggazdagabb emberei között található.

A pénz világában szerzett tapasztalatairól írt, Az Intelligens befektető című könyve magyarul is megjelent. Őt tartják két befektetési alapszabály - a kockázatelemzés és az értékvezérelt befektetés - atyjának. Fontosnak tartotta a pénzügyi elemzést és mindig olyan cégekbe fektetett be, amelyek gazdálkodása stabil volt, alacsony hitelállománnyal, átlag feletti profitmarginnal vagy jelentős cash-flow-val rendelkeztek.

Carl Icahn

Carl Icahn Forrás: AFP/2015 Getty Images/Neilson Barnard

Icahn a Wall Street egyik híres-hírhedt figurája napjainkban,

részben róla formálták a Tőzsdecápák főgonoszát, Gordon Gekkót is.

Pályafutását 1961-ben kezdte brókerként, de hét évvel később már saját befektetési céget alapított.1985-ben világszerte ismertté vált, amikor ellenséges felvásárlást hajtott végre az amerikai TWA légitársasággal szemben, majd kiárusította annak eszközeit. Mindennek eredményeként Icahn 469 millió dolláros profitot vágott zsebre, a légicéget azonban végül 540 millió dolláros adósságban hagyta. A Forbes magazin szerint napjainkban mintegy 16,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amivel a világ 26. leggazdagabbjának számít.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről