A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Leállt a munka a leghíresebb indiai teaültetvényen

Tea, India, szedés, szárítás, készítés
Indian tea plantation workers pick leaves at a tea garden in Sonitpur district some 240km from Guwahati on August 9, 2016. India is the second largest producer of tea in the world after China. / AFP PHOTO / Biju BORO
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb teacégeit ellátó indiai teaültetvények 400 ezer dolgozója lépett sztrájkba, mivel a kormány nem hajtotta végre az ígért béremelést.
Vágólapra másolva!

Az indiai Assam államban sorra zárnak be a teaültetvények, és a szakszervezetek további fellépésre figyelmeztetnek a 2018-ban elfogadott béremelések kifizetésének elmulasztása miatt. Az ígéret szerint 1,7 fontról 3,7 fontra emelték volna a napi béreket, azonban már nem csak a kizsákmányolás, hanem a tűrhetetlen munkakörülmények miatt is tiltakoznak. Az ültetvények többségén veszélyes és egészségtelen körülmények között dolgoznak, nincs tiszta víz, és a higiénés körülmények is rosszak.

Indiai teaültetvényen doglozó nők Forrás: AFP/Biju Boro

Az ott dolgozók a jelenlegi bérekkel nem képesek fedezni az alapvető megélhetési költségeiket. Az ültetvényeken alkalmazottak többsége a szegénységi küszöb alatt él, élelmiszerre is alig futja fizetésükből, nemhogy a gyermekeik oktatására.

A régió a világ legnagyobb teatermelője, az itt megtermelt tea teszi ki az indiai termelés felét. Ezért is lenne fontos, hogy a tealevél szedése és feldolgozása ne akadozzon. Azonban a béralku egyre bonyolultabbá válik, mivel a következő évi régiós választások miatt teljesen átpolitizáltá vált a kérdés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!