A Semmelweis hallgatói is segítik a tesztelést Szlovákiában

koronavírus, járvány, teszt, pcr teszt
Vágólapra másolva!
A szlovák kormányfő és a belügyminiszter is megköszönte a magyarországi egészségügyisek munkáját és Magyarország segítségét. Szerintük bajban ismerszik meg a jó barát, Magyarország pedig gyorsan reagált Szlovákia kérésére, és 197 egészségügyi dolgozót küldött, hogy segítsenek a lakosság tesztelésében.
Vágólapra másolva!

Igor Matovič kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi pont előtt köszönte meg a magyarországi egészségügyisek munkáját és Magyarország segítségét, írja a Magyar Nemzet.

Nagyon jó látni ezt a mintavételi helyet, hiszen nemcsak a helyi emberek improvizációját tükrözi vissza, de ez az egyik hely, ahol a magyarországi egészségügyisek is segítenek nekünk, mondta. Magyarország 197 egészségügyi dolgozót küldött Szlovákiába, ebből a Komáromi Kajak-Kenu Klubban kialakított mintavételi ponton ketten teljesítettek szolgálatot tegnap és a mai nap folyamán is, mondta Roman Mikulec.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A mondás szerint bajban ismerszik meg a jó barát. Pénteken még szükséghelyzetben voltunk, és Szlovákia-szerte a médiában arról cikkeztek, hogy a Közös Felelősség Hadművelet és az országos tesztelés megvalósíthatatlan.

Kapcsolatba léptem Orbán Viktorral, aki azt mondta: segítünk nektek. Bajban ismertük meg, hogy ki is a valódi barátunk, és ezért nagy köszönet jár – konstatálta Igor Matovič kormányfő.

A Körkép azon kérdésre, miszerint a Dél-Szlovákiában javuló járványügyi helyzet miatt előfordulhat-e, hogy némelyik déli járásban nem kerül sor az országos tesztelés második fordulójára, a kormányfő nem akart konkrétumokba bocsátkozni.

Véleménye szerint minden forduló jelentős mértékben segít a fertőzöttek kiszűrésében. Ľuboš Blaha azon kijelentését, miszerint a magyarul és németül beszélő medikusokra rendőröket kell hívni, a kormányfő nem kommentálta.

A Semmelweis hallgatói is segítik a felvidékiek tesztelését

A hétvégén a Semmelweis Egyetem 154 diákja segíti a szlovákiai koronavírus-tesztelést. Merkely Béla, az egyetem rektora a közösségi oldalán ismertette, hogy az intézmény hatodéves orvostanhallgatói, ötödéves fogorvostan-hallgatói, rezidensei, valamint PhD-hallgatói és szakdolgozói indultak útnak Szlovákiába, ahol a felvidéki lakossági szűrését végzik el. Hozzátette, hogy az önkénteseknek már nem idegen a tesztelés menete, hiszen a H-uncover országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésből is kivették már a részüket.

Merkely Béla hangsúlyozta: mérhetetlenül büszke vagyok, hogy kevesebb mint egy napon belül jelentkezett 154 csillogó szemű Semmelweis-polgár a szabadidejét feláldozva, s készen álltak az azonnali indulásra.

Az orvosi egyetem hallgatói vasárnap este térnek majd haza.

Szlovákiában két héttel ezelőtt döntöttek a világon gyakorlatilag egyedülálló tesztelési program mellett, amihez ötven önkéntest kértek Magyarországról is. Ivan Korčok szlovák kül- és EU-ügyekért felelős miniszter a Twitteren mondott köszönetet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, amiért hazánk ötven helyett kétszáz embert biztosított az országos teszteléshez. A bejegyzésből kiderült, hogy a magyarok Komáromban, Léván, Nyitrán és Tőketerebesen végzik majd a munkát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről