A hulladékfém lehet a jövő egyik legfontosabb nyersanyaga

Horizontal ILLUSTRATION FACTORY STEEL INDUSTRY
This photo taken on June 25, 2011 shows employees working beside a giant cauldron at a steel mill in Hefei, in eastern China's Anhui province. Growth in China's manufacturing activity fell to an 11-month low in June, preliminary HSBC data released on June 23 showed, as Beijing's efforts to cool the red-hot economy continued to bite. CHINA OUT AFP PHOTO (Photo by STR / AFP)
Vágólapra másolva!
A következő évtizedekben hatalmas kereslet lehet egy különleges, elsőre talán értéktelennek tűnő nyersanyag, a hulladékfém iránt. Ahogy ugyanis a fémpiacon is egyre fontosabb lesz az újrahasznosítás, úgy változnak a piaci igények is.
Vágólapra másolva!

Igen izgalmas nyersanyagpiaci jelentést tett közzé nemrég a Wood Mackenzie, kiemelve hogy a fémpiaci újrahasznosítás előretörésével jelentősen megnőhet a kereslet a hulladékfémek iránt a következő két évtizedben – írja a Mining.com.

A kutatás úgy számol, hogy a hulladékacél iránti kereslet évente 200 millió tonnával, míg a hulladékalumínium iránti kereslet évi 75 millió tonnával erősödhet 2040-re.

A növekedés pedig egyszerre köszönhető a magánszektornak és az állami szabályozásoknak. Világszerte az látszik ugyanis, hogy a kormányok igyekeznek fokozni az újrahasznosítást – hangsúlyozta Renate Featherstone, a szervezet vezető elemzője.

Az acéliparban különösen fontos lehet a hulladékfémek újrahasznosítása Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A szakember azonban kiemelte, mivel jelenleg még nincs globális elképzelés a hulladékfém felhasználásáról, ezért továbbra is a lehetőségek alatt marad hasznosítás. A jelentés Európát hozta fel példaként. A kontinensen ugyanis gyűjtik a hulladékfémeket, azonban nincs kellő olvasztási kapacitás a kellő felhasználáshoz.

További probléma, hogy mivel sokszor nincsenek megfelelő szabályozások és a felhasználást monitorozó folyamatok, ezért az exportált fémhulladék végfelhasználása gyakran nehezen ellenőrizhető – tette hozzá a jelentés.

Környezeti perspektívából viszont hatalmas jelentősége van a fémek újrahasznosításának. Az anyag szerint ugyanis a másodlagos alumínium és acélkitermeléssel igen jelentősen csökkenthetők a kitermelések karbonlábnyomai.

Ez az acél esetében kiemelten fontos, tekintve, hogy az egyik legnagyobb ipari károsanyag-kibocsátást épp az acélipar adja.

Ezen a területen az újrahasznosítás nagyjából 30 százalékkal csökkentheti a jelenlegi kibocsátási szintet

– még a keresletnövekedés mellett is.

Még évtizedekig velünk marad a hagyományos fémfeldolgozás is Forrás: AFP/Sebastien Bozon

A Wood Mackenzie becslése szerint ráadásul mindez anyagilag is segítené az iparágakat. Ha ugyanis (elméletben) az összes hulladékfémet felhasználnák, akkor az alumínium- és az acélipar is évi 66 milliárd dollárt spórolhatna – a károsanyag-kibocsátás csökkenése mellett.

Mindezekkel párhuzamosan a szervezet hozzátette,

az újrahasznosítás az összes pozitív hatása ellenére sem volna képes önmagában kiszorítani az elsődleges fémek iránti igényt.

Jelezték, a bányászat és az elsődleges feldolgozás várhatóan még évtizedekig az életünk része marad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről