Tajvani chipekkel támogatnák meg az autóipart

Volkswagen, emisszió, dízelbotrány
04 December 2018, Lower Saxony, Wolfsburg: The Volkswagen model T-Roc stands on a lifting platform in a car tower on the Volkswagen factory premises. Once a year, the Volkswagen Group invites media representatives to a photo shoot in the car towers of the Autostadt. There you can take pictures of the latest vehicle models. Photo: Peter Steffen/dpa
Vágólapra másolva!
Németország arra kérte Tajvant, hogy sürgesse meg az ország chipgyártóinak termelését. Az autóipar ugyanis súlyos chiphiánytól szenved, ami már komoly gazdasági nehézségeket okoz.
Vágólapra másolva!

A világ autógyártói sorra szüneteltetik a kibocsátásaikat, mivel komoly problémák vannak a félvezetők beszállításaival. A nemzetközi chiphiány olyan nagy gyártókat is érint, mint a Volkswagen, a Ford, a Subaru, a Toyota, a Nissan vagy a Fiat Chrysler – írja a Reuters.

Vasárnap a német gazdasági miniszter, Peter Altmaier levelet írt tajvani kollegájának, arra kérve Wang Mei-hua gazdasági minisztert, hogy tárgyalások útján sürgesse meg a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) kibocsátási aktivitását.

Ez a cég egyébként a világ legnagyobb chipbeszállítója, és a német autóipar egyik legfontosabb partnere.

Altmaier jelezte, a cél az, hogy többletkapacitásokat szabadítsanak fel, rövid- és középtávon, a tajvani félvezető-gyártásban.

A német kormáány a tajvani chipgyártás felpörgetését kéri Forrás: TSMC

A német autóipar vállalati szereplői egyébként már közvetlen tárgyalásokat is folytattak a TSMC-vel a szállítások növeléséről. Altmaier kiemelte, eddig „nagyon konstruktív" visszajelzéseket kaptak a tajvani cég részéről a probléma megoldására vonatkozóan.

A berlini minisztérium szóvivője ezzel párhuzamosan hangsúlyozta, szorosan figyelemmel követik az eseményeket, de mindeközben azon is dolgoznak, hogy csökkentsék az ország autóiparának függőségét az ázsiai beszállítóktól.

Ennek érdekében Berlin azt tervezi, hogy növekvő állami támogatásokkal segíti majd a félvezetőgyártási-kapacitások növelését Németországban és Európában.

A felmerülő problémákra a tajvani minisztérium és a TSMC is támogatóan reagált. A tajvani kormány részéről kiemelték, már megkezdték a tárgyalásokat a helyi chipgyártókkal, annak érdekében, hogy megoldják a problémát – miután több ország felől is érkeztek feléjük erre vonatkozó kérések.
Eközben a TSMC közleményben jelezte, az autóipari chiphiány kérdése központi kérdést jelent a cég számára. Hozzátették, szoros kapcsolatban vannak az autógyártókkal annak érdekében, hogy helyreállítsák a kellő termelési kapacitást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről